SAE odmítají, že nepomáhají uprchlíkům. Syřanů prý v zemi žije skoro 250 tisíc

Spojené arabské emiráty (SAE) dnes odmítly výtky, podle kterých by se na zmírnění migrační krize a zejména přijímání uprchlíků měly podstatně víc podílet taky arabské země. Vláda SAE ve svém prohlášení uvedla, že v zemi žije skoro 250 tisíc Syřanů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uprchlíci, běženci, migranti, uprchlický tábor (ilustrační foto)

uprchlíci, běženci, migranti, uprchlický tábor (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Vláda uvedla, že prodloužila povolení k pobytu pro více než 100 tisíc Syřanů, kteří do země dorazili od roku 2011. V zemi prý nyní žije přes 242 tisíc syrských občanů.

„Jednou ze zahraničněpolitických priorit Spojených arabských emirátů je řešit toto téma udržitelným a lidským způsobem společně s našimi regionálními a mezinárodními partnery,“ sdělila vláda v prohlášení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na téma přijímání uprchlíků v arabských zemích mluvil arabista Jan Čuřík

Kabinet rovněž oznámil, že v reakci na konflikt v Sýrii poskytl od roku 2012 přes 530 milionů dolarů (12,8 miliard korun) na humanitární a rozvojovou pomoc. Část z těchto peněz jde na financování nejmenšího ze tří uprchlických táborů v Jordánsku, ve kterém žije přes 4000 syrských běženců.

Spojené arabské emiráty jsou nejčastějším cílem zahraničních pracovníků a podnikatelů z celého světa, včetně Blízkého východu.

Víza umožňující pobyt v zemi jsou obvykle vázána na zaměstnavatele, rezidenční vízum lze však získat i v případě, že již jiný rodinný příslušník nebo blízký příbuzný rezidenční vízum SAE má. Tato víza se nicméně vydávají na přesně určenou dobu a automaticky neznamenají zisk občanství Spojených arabských emirátů, uvedla agentura AP.

V roce 2010 žilo v zemi odhadem přes 8,2 milionu obyvatel, jen 13 procent z nich však bylo národností občany SAE, ostatní byli původem cizinci.

Juncker navrhl přerozdělení dalších 120 tisíc běženců, Česko dál kvóty odmítá

Číst článek

Podle arabisty Jana Čuříka je třeba v případě výtek na adresu arabských zemí ohledně uprchlíků rozlišovat stát od státu.

„Platí obecně, pokud vím, že ani jeden ze států Rady pro spolupráci v Zálivu nepodepsal úmluvu o právním postavení uprchlíků z 50. let, nicméně když se podíváte třeba jenom na samotný případ Spojených arabských emirátů, tak Dubaj má dneska asi 2,1, 2,2 milionu obyvatel, z toho místních občanů Emirátů je nějakých 300, 320 tisíc a mezi těmi třemi sty tisíci dnes bez jakýchkoli pochyb žije circa 160 až 180 tisíc Syřanů,“ řekl Čuřík.

„To znamená, že počet Syřanů v Dubaji dosahuje zhruba dvou třetin počtu emirátských občanů v Dubaji. Můžete je skutečně potkávat dennodenně na kterémkoli rohu, v kterékoli části města, v jakékoli sociální situaci,“ dodal arabista, který v SAE dlouhodobě působí.

Pro menší státy je podle něj výrazně složitější nabízet pomoc, než by to bylo třeba pro Saúdskou Arábii.

„Otázka, která ovšem je na místě, je podle mého názoru také to, zdali je Saúdská Arábie typ státu, po kterém bychom měli chtít, aby syrské uprchlíky přijímal,“ dodal Čuřík.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme