Poprava šíitského duchovního v Saúdské Arábii vyvovala vlnu protestů

V Saúdské Arábii se dnes uskutečnila poprava 47 lidí usvědčených z teroristických činů. Mezi popravenými byl také šíitský duchovní Nimr Bákir Nimr. Informovalo o tom tamní ministerstvo vnitra. Většina z odsouzených byla podle úřadu zapojena do útoků organizovaných teroristickou sítí Al-Káida v letech 2003 až 2006. Popravu známého představitele šíitské komunity v Saúdské Arábii odsoudil íránský duchovní vůdce Chameneí a další představitelé šíitského islámu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saúdská Arábie popravila 47 teroristů včetně šíitského duchovního. Okolní země protestují

Saúdská Arábie popravila 47 teroristů včetně šíitského duchovního. Okolní země protestují | Zdroj: Reuters

Zpráva o popravě významného saúdskoarabského šíitského duchovního Nimra Bákira Nimra vyvolala na Blízkém východě vlnu protestů ze strany šíitských muslimů. Írán protestuje diplomatickými nótami, v Iráku a Libanonu šíitští politici volají po přerušení diplomatických kontaktů; v Bahrajnu vyšli do ulic demonstranti a policie proti nim nasadila slzný plyn.

Írán si kvůli popravě duchovního předvolal saúdskoarabského diplomata. Vůdce iráckých šíitů vyzval k demonstracím proti Saúdské Arábii.

Podle vyjádření německého ministerstva zahraničí může Nimrova smrt zvýšit napětí v regionu a prohloubit existující spory:

„Poprava Nimra Bákira Nimra jen posiluje naše obavy z rostoucího napětí a ze stále hlubších sporů v regionu,“ citovala z prohlášení agentura Reuters. Berlín dal zároveň najevo, že pro Německo jsou hrdelní tresty nelidské a nehumánní.

Menší protesty vypukly také v okrese Kátif, kde byl Nimr nejvíce aktivní. Úřady tam preventivně nasadily policejní posily, aby případné nepokoje okamžitě utlumily.

Jména všech popravených přečetl v televizním prohlášení zástupce ministerstva vnitra. Podle něj se popravení podíleli na útocích proti obyvatelům a bezpečnostním složkám království stejně jako chtěli poškodit ekonomiku země. Mezi popravenými jsou například i jeden Egypťan, občan Čadu a také vysoce postavený člen teroristické sítě al-Káida.

Popravený klerik Nimr se podle úřadů provinil tím, že volal po zahraničním vměšování do záležitostí monarchie. Podle kritiků Rijádu se ale Nimr vyhýbal i pouhým výzvám k násilí.

Duchovní Nimr Bakir al-Nimr patřil mezi představitele šíitských muslimů ve východní provincii Saúdské Arábie. Otevřeně kritizoval režim v Rijádu a volal po uspořádání voleb. V letech 2011 až 2013 organizoval protivládní protesty, při kterých zemřeli policisté. Právě za to Nimr spolu s dalšími třemi odsouzenými dostal trest smrti.

Saúdská Arábie patří mezi země, které popravují nejvíc lidí na světě. Loni zde popravili 151 lidí, což bylo nejvíce za posledních 20 let. Rijád za to v listopadu kritizovala organizace Amnesty International.

Vůbec největší poprava se konala v Saudské Arábii v roku 1980, kdy úřady popravily 63 džihádistů za útoky v Mekce z roku 1979.

Saudský ministr vnitra Mansour Al-Turki na tiskové konferenci k popravě 47 odsouzených | Foto: Reuters

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme