Sebevražedný atentátník zabil v Afghánistánu šest koaličních vojáků

V Afghánistánu zahynulo při sebevražedném útoku šest koaličních vojáků. Tři afgháští vojáci jsou ranění. Sebevrah se zaměřil na společnou hlídku amerických a afghánských sil u základny Bagrám. Všichni čeští vojáci na základně jsou v pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při sebevražedném atentátu zahynulo v Afghánistánu pět koaličních vojáků (ilustrační foto)

Při sebevražedném atentátu zahynulo v Afghánistánu pět koaličních vojáků (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Mohu potvrdit, že všech 165 příslušníků 5. strážní roty, která působí na základně Bagrám, je v pořádku,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Bagrám je velká vojenská základna s letištěm, která se nachází asi 50 kilometrů severně od afghánské metropole Kábulu. Působí na ní mnoho vojáků NATO.

Na koaliční vojáky zaútočil sebevražedný atentátník na motorce, zřejmě na sobě odpálil výbušninu. Velení NATO v Kábulu okolnosti útoku vyšetřuje, ale žádné bližší informace neuvedlo, ani jaké národnosti zabití vojáci jsou.

K útoku se prostřednictvím Twitteru přihlásila teroristická organizace Tálibán s tím, že při útoku zemřelo ne 5, ale 19 vojáků. Nicméně Tálibán takové informace často nadsazuje.

Zahraniční vojska se z Afghánistánu postupně stahují, příští rok se jejich počet sníží na 12 tisíc, kteří už ale nebudou nasazeni v boji. Z toho polovinu budou tvořit Američané, Čechů je skoro 300. Odpovědnost přebere hlavně afghánská armáda a policie, která má ale problémy s dezercemi a nedostatečným vybavením.

Bezpečnostní situace v zemi se zhoršuje. Bojovníci Tálibánu se naposledy zmocnili strategicky důležitého okresu Sanging na jihu země. Vláda se proto snaží s tímto hnutím vyjednávat.

ČRo, Viktor Daněk, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme