Šíité slaví svátek Ašúra. Smuteční atmosféru doplňuje sebezraňování

Dva milióny šíitských muslimů přijely do iráckého města Karbalá. Právě u Karbalá totiž zemřel vnuk Proroka Muhammada imám Husajn, kterého šíité uctívají. Svátek zvaný Ašúra má ale spíše smuteční atmosféru, na některých místech se oslavy mění v krvavou podívanou. Věřící sami sebe zraňují do krve na výraz soucitu s Husajnovou mučednickou smrtí. Ašúra se slaví všude tam, kde žije šíitské obyvatelstvo, tedy i v Libanonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šíitské shromáždění v předvečer Ašúry na jižním předměstí Bejrútu

Šíitské shromáždění v předvečer Ašúry na jižním předměstí Bejrútu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Je to hlavně pocit smutku, který nás při oslavách Ašúry provází. Byl to přeci jen vnuk Proroka Muhammada," vysvětluje Husajn Fauwáz, obyvatel Bejrútu.

Šíité jsou největšími nepřáteli džihádistů a v posledních letech se několikrát stali cílem jejich útoků i v Libanonu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o šíitském svátku Ašúra v Bejrútu natáčel Štěpán Macháček

„Vzpomínka začíná teď, večer před 10. muharramem. Je to tady kolem strašně zabezpečené, všude jsou kontroly. Víte určitě o tak zvaném Islámském státě a podobných skupinách. Ale naši lidé nás tady chrání," věří Husajn.

Islámský stát skutečně pohrozil bombovými útoky na šíitské oslavy v Libanonu. Ulice jsou uzavřené pro auta a stovky ozbrojenců hnutí Amal podrobně kontrolují každého. Extrémně přísná opatření budou trvat až do konce středečních vzpomínkových průvodů.

„V Libanonu je spousta politických stran. Hnutí Amal si bude organizovat vlastní pochod, a Hizballáh také vlastní. Není to pěkné, ale co můžeme dělat. Hlavně, že u toho nejsou problémy," dodává Husajn.

Náboženské oslavy jsou tu silně zpolitizované. Zatímco Hizballáh po vzoru Íránu sebezraňující praktiky zakázal, konkurenční šíitské hnutí Amal jim nebrání. Husajnovi se krvavé orgie nelíbí, dodává ale, že praktiky patří mezi lidové tradice a lidé se na ně často jezdí dívat.

Šíitský duchovní Šejch Muhammad Alí Taršíší s autorem reportáže | Foto: Štěpán Macháček

V obrovském stanu usedá i místní honorace. Muži a ženy sedí odděleně, většina jich má černé tričko nebo košili a přes ramena přehozený zelený šátek. Do první řady usedl i šíitský duchovní Muhammad Alí Taršíší.

„Každý vyjadřuje svou lásku k imámu Husajnovi svým způsobem. Někdo ho třeba maluje a prokazuje své zalíbení obrazy, jiný ho opěvuje slovy. A někteří lidí jsou tolik ovlivnění jeho tragédií, že se sami zraňují," vysvětluje.

Krvavá přestřelka při oslavách v mešitě. Útočník v Kábulu zabil nejméně 15 lidí

Číst článek

Na rozdíl od íránských duchovních tedy šejch Muhammad krvavou podívanou schvaluje.

„Imáma Husajna po jeho zabití rozřezali na kusy, uřezali mu ruce, nohy, i hlavu. Někteří věřící si proto drásají záda nebo čelo a uctívají Husajnovu památku krví. Každý vyjadřuje smutek podle toho, do jaké míry ho zasáhla láska k Husajnovi," dodává Muhammad Alí Taršíší.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme