Smutek i ambasáda v plamenech. Šíité pokračují v protestech proti popravě

V Teheránu pokračují protesty proti sobotní popravě významného šíitského duchovního Nimra Bákira Nimra v Saúdské Arábii. Ačkoli se íránské policii podařilo situaci po nočním incidentu uklidnit, před ambasádou se odpoledne opět shromáždilo několik stovek lidí provolávajících „Smrt Saúdům.“ Teherán si kvůli popravě nechal předvolat saúdskoarabského diplomata.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proti popravě demonstrují šíitští muslimové také v Turecku

Proti popravě demonstrují šíitští muslimové také v Turecku | Zdroj: Reuters

Úřady původně směřovaly další protestní akci do centra Teheránu, aby se demonstranti vyhnuli severní části města, kde stojí budova saúdskoarabského zastupitelského úřadu. Přibližně čtyřem stovkám lidí se před ambasádu přesto podařilo proniknout.

Demonstrace se dnes konaly také v Bejrútu, kde žije velká komunita šíitů. Lidé zde protestovali před velvyslanectvím Saúdské Arábie i budovou úřadu OSN.

Poprava šíitského duchovního v Saúdské Arábii vyvovala vlnu protestů

Číst článek

Nimrova rodina oznámila, že bude držet třídenní smutek. Úřady prý nevydají tělo příbuzným, protože už byl pohřben. Informoval o tom Nimrův bratr.

Smuteční obřady se budou konat ve Východní provincii, odkud Nimr pocházel a kde žije komunita saúdskoarabských menšinových šíitů. Z úcty k duchovnímu zůstanou zavřeny obchody, benzinové pumpy i lékárny.

Íránská policie musela nad ránem rozehnat dav, který v noci napadl a zapálil saúdskoarabskou ambasádu v Teheránu. Při zásahu bylo zatčeno asi 40 demonstrantů. Zatčení lidé patřili ke skupině, která pronikla do budovy ambasády a zapalovala uvnitř ohně. Íránské ministerstvo zahraničí vyzvalo občany, aby protestovali v poklidu a respektovali diplomatické dohody.

Nimrova poprava vyvolala vlnu nevole mezi šíitskými muslimy. Ti protestovali v Teheránu před ambasádou Saúdské Arábie.jpeg | Foto: ČTK/AP

Násilné vniknutí do budovy saudskoarabské ambasády v Teheránu odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Šíité zorganizovali protesty také na východě Saúdské Arábie a v Bahrajnu, kde policie proti nim použila slzný plyn.

Popravený klerik otevřeně kritizoval vládu a volal po uspořádání voleb. Požadoval také odtržení východní provincie od zbytku království. Během arabského jara se podílel na protestech proti režimu. Při nepokojích tehdy zemřelo několik policistů.

Rijád ho proto považuje za teroristu.

"Naše bezpečnostní složky nikdy nepřestanou pronásledovat teroristy, nebo ty, kteří jim pomáhají,“ prohlásil mluvčí saudskoarabského ministerstva vnitra. Podle znalců ale Nimr Bákir Nimr nebyl terorista neuchyloval se k násilí.

Na popravu Nimra bouřlivě reagují šíité po celém světě. Kromě Íránu například na šíitském východu Saúdské Arábie, v Bahrajnu, nebo před saúdskoarabskou ambasádou v Londýně.

Proti popravě šíitského klerika protestují lidé v Pákistánu | Foto: Reuters

Znepokojení nad popravou vyjádřila Evropská unie, Spojené státy a další země. Jako první v Evropě reagovalo na popravu německé ministerstvo zahraničí. Nimrova smrt prý může zvýšit napětí v regionu a prohloubit existující spory. Hrdelní tresty jsou podle Berlína nelidské a nehumánní.

Generální tajemník OSN Pan Ki -Mun uvedl, že soudní procesy s Nimrou a dalšími vzbuzují vážné obavy, pokud jde o povahu obvinění a spravedlnost procesu. S představiteli Saúdské Arábie prý opakovaně hovořil o zmírnění trestu. V reakci na popravu nicméně vyzývá ke klidu a zdrženlivosti.

Kromě Pan Ki-muna kritizoval hromadnou popravu také vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. Upozornil, že mezinárodní právo umožňuje vynést nejvyšší trest jen v případě spáchání mimořádně vážných zločinů jako vražda. Někteří z popravených ale podle Husajna násilné činy nespáchali.

Protesty se konají také v Libanonu | Foto: Reuters

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme