Stav exprezidenta Perese se dramaticky zhoršil. Lékaři vyzvali příbuzné, aby se přišli rozloučit

Stav bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese se v uplynulých hodinách dramaticky zhoršil. Lékaři proto vyzvali jeho blízké příbuzné, aby mu do nemocnice přišli dát poslední sbohem. Peres je podle zpravodajské agentury Reuters blízko smrti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šimon Peres v roce 2014

Šimon Peres v roce 2014 | Zdroj: Reuters

Třiadevadesátiletý Peres prodělal před čtrnácti dny mrtvici. Lékaři se nyní obávají, že mu začínají selhávat orgány.

„Pan prezident je ve své mysli s velkým státníkem, který zosobňuje pevné přátelství mezi Státem Izrael a ČR,“ napsal na twitteru mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček.

Lékaři Peresovi asi týden před mozkovou příhodou úspěšně voperovali kardiostimulátor. Zdravotní problémy měl bývalý izraelský prezident také na začátku roku, kdy ho hospitalizovali po slabším infarktu.

Šimon Peres vystřídal několik vládních křesel. Kromě jiného byl dvakrát premiérem, třikrát ministrem zahraničí a dvakrát ministrem obrany. Členem parlamentu byl, s krátkou přestávkou v roce 2006, od roku 1959 až do zvolení prezidentem v roce 2007.

V roce 1994 spolu s tehdejším izraelským premiérem Jicchakem Rabinem a palestinským předákem Jásirem Arafatem získal Nobelovu cenu za mír, kvůli mírové dohodě s Palestinci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme