Stropnický navštívil české vojáky v Afghánistánu, přivezl dárky a jídlo

Ministr obrany Martin Stropnický navštívil v sobotu a v neděli české vojáky v Afghánistánu. O bezpečnostní situaci v zemi i české účasti na misi jednal také se svým afghánským protějškem Anajatulláhem Nazarím i s viceprezidentem Abdar Rašídem Dóstumem. Návštěva se uskutečnila v době sílících útoků radikálů z hnutí Taliban. Od pátku v zemi zabili přinejmenším 22 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stropnický na předvánoční návštěvě v Afghánistánu

Stropnický na předvánoční návštěvě v Afghánistánu | Zdroj: ČTK

Zatímco v minulých letech znamenal příchod zimy menší počet útoků proti koaličním vojákům, letos to neplatí. "Situace se rozhodně nezklidňuje, frekvence útoků je poměrně velká," připustil Stropnický před českými vojáky na letecké základně Bagrám. Její ochranu má česká stopadesátičlenná jednotka na starosti.

Stropnického cesta se uskutečnila v době, kdy radikálové z hnutí Taliban s ohledem na končící misi NATO v Afghánistánu znásobili počet útoků nejen v metropoli Kábulu, ale po celé zemi.

V pátek nedaleko základny Bagrám zahynuli při útoku na armádní konvoj dva američtí vojáci. V sobotu připravili radikálové o život vysokého činitele afghánského Nejvyššího soudu Atikulláha Ravúfího.

Na jihu země v provincii Hílmand zemřelo po útoku bojovníků radikálního hnutí 12 lidí pracujících na odstraňování min. Útok sebevražedného atentátníka na autobus převážející afghánské vojáky si pak v Kábulu vyžádal přinejmenším sedm mrtvých.

O situaci v zemi a incidentech nechtějí vojáci z bezpečnostních důvodů příliš mluvit. Vyšší počet útoků podle některých z nich souvisí se stahováním spojeneckých vojsk, které budou mít od začátku příštího roku pouze podpůrný status. Bojové operace by měly vést už pouze afghánské jednotky. Povstalečtí bojovníci tak mají širší pole působnosti a stahují se blíže k velkým městům a základnám.

Ministr Stropnický (ANO) ve své funkci navštívil Afghánistán podruhé. Poprvé byl v neklidné zemi v červenci, pouze několik dnů po sebevražedném útoku, který nepřežilo pět českých vojáků.

Nyní český ministr do země zavítal pár dní před Vánoci. Vojákům přivezl na Bagrám i do Kábulu jako dárek stolní fotbálek, ale také nealkoholické šampaňské víno, klobásy, sýry nebo medovník.

"Přivezli jsme vám spíš materiál na nějaké silvestrovské chlebíčky. Ale klidně je snězte už zítra," řekl vojákům.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme