Studenti, policisté, ochranka i útočníci. Při útoku na Americkou univerzitu v Kábulu zemřelo 14 lidí

Středeční útok na Americkou univerzitu v afghánské metropoli Kábulu si vyžádal celkem 14 lidských životů. Mezi oběťmi je sedm studentů, tři policisté a dva členové ochranky. Mrtví jsou také dva útočníci. Oznámila to afghánská policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánský policista hlídkuje v Kábulu po útoku na místní americkou univerzitu

Afghánský policista hlídkuje v Kábulu po útoku na místní americkou univerzitu | Zdroj: Reuters

Celkem 44 lidí bylo při útoku na Americkou univerzitu v Kábulu zraněno, je mezi nimi 35 studentů. Přibližně 700 studentů bylo z budovy zachráněno, uvedl šéf kábulské policie Abdul Rahmán Rahímí.

„Studenti se snažili utéct, hodně jich vyskočilo z druhého patra. Někteří si zlomili nohu a jiní měli poranění na hlavě,“ popsal zpravodajské agentuře Reuters student Abdullah Fahimi, který si poranil kotník.

„Byli jsme v učebně, když jsme uslyšeli hlasitou explozi a po ní následovala střelba. Bylo to velmi blízko. Někteří studenti začali plakat, jiní křičet,“ dodal.

Útočníci se podle dalšího ze studentů Ahmada Mukhtara dostali do budovy i navzdory bezpečnostním opatřením. Jejich součástí je přitom ozbrojená ochranka a strážní věže, popsal.

„Skončilo mi vyučování a chystal jsem se k odchodu. Uslyšel jsem několik výstřelů a velkou explozi, po které následovala další střelba,“ řekl Mukhtar. „Běžel jsem s dalšími studenty k nouzovému východu, přelezli jsme zeď a vyskočili ven,“ přiblížil.

Americké ministerstvo zahraničí přepadení univerzity ostře odsoudilo jako útok na budoucnost Afghánistánu.

Studenti stojí u auta afghánské policie po útoku na Americkou univerzitu v Kábulu | Foto: Reuters

Útočníci napadli Americkou univerzitu v Kábulu ve středu kolem 16. hodiny našeho času. Nejdříve se podle svědků ozval výbuch. Následně byla ještě zhruba hodinu slyšet střelba. Uvnitř budovy zůstali uvěznění zahraniční pracovníci a desítky studentů.

Komplex univerzity obklíčily podle afghánského ministerstva vnitra elitní jednotky, poté podle svědků střelba utichla. Útok skončil až po několika hodinách.

Za útokem jsou podle německé zpravodajské agentury DPA patrně bojovníci islamistického hnutí Tálibán. K napadení univerzity se ale zatím nikdo nepřihlásil.

Afghánští policisté hlídkují v Kábulu po útoku na místní americkou univerzitu | Foto: Reuters

Univerzita a její zaměstnanci se stali v srpnu terčem útoku už podruhé. Začátkem měsíce byli v centru Kábulu uneseni dva učitelé - Američan a Australan, kteří na škole přednášeli.

Americká univerzita v Afghánistánu je soukromá škola, která funguje už od roku 2006. V současnosti má podle agentury AFP více než 1700 studentů a výměnné programy s prestižními americkými vysokými školami.

Budova Americké univerzity v Kábulu | Foto: U.S. Government Works

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme