Svrhněte režim, vyzývá občany Saúdské Arábie Bin Ládinův syn

Hamza bin Ládin, nejmladší syn někdejšího šéfa teroristické sítě Al-Káida, vyzval obyvatele Saúdské Arábie, aby svrhli tamní režim a osvobodili se tak od amerického vlivu. O zvukové nahrávce informovala agentura AFP s odkazem na americkou monitorovací službu SITE.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý a současný vůdce al-Kajdy, Usáma bin Ládin a Ajmán Zavahrí, na snímku z roku 2001

Bývalý a současný vůdce al-Kajdy, Usáma bin Ládin a Ajmán Zavahrí, na snímku z roku 2001 | Foto: CC BY-SA 3.0, Hamid Mir

Bin Ládinův syn občanům království rovněž vzkázal, aby se připojili k Al-Káidě působící na Arabském poloostrově (AQAP), která je nejvíce aktivní v Jemenu. Tak podle Hamzy získají "potřebné zkušenosti" důležité pro boj.

Spojené státy považují AQAP, která vznikla v roce 2009, za nejnebezpečnější z buněk teroristické sítě. Organizace má na svědomí bombové útoky proti jemenskému státu, plánovala atentáty proti americkým dopravním letadlům a přihlásila se rovněž k útoku na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo, při němž islamisté loni v lednu zavraždili 12 lidí.

Bin Ládinův nejmladší syn, kterému je 23 let, žil před útoky z 11. září 2001 se svým otcem v Afghánistánu a později ho doprovázel do Pákistánu. Nynější vůdce teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí ho začal intenzivněji využívat loni, kdy ho představil jako jakýsi "mladší hlas" organizace.

Al-Káida se podle agentury Reuters nyní snaží najít cestu, jak inspirovat nové bojovníky, které však přitahují hlavně úspěchy radikálního hnutí Islámský stát.

Hamzův otec, čtyřiapadesátiletý Usáma bin Ládin, byl zabit před více než pěti lety, 2. května 2011, při akci speciálního amerického komanda v Abbottábádu poblíž pákistánské metropole Islámábádu. Jeho tělo bylo poté vhozeno do Arabského moře.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme