Syn Íránky odsouzené k ukamenování řekl, že se jeho matka podílela na vraždě

Případ Íránky odsouzené k ukamenování přinesl další zvrat. Sakíne Mohammadí-Áštijáníová se prý opravdu podílela na vraždě svého manžela. Prohlásil to jejich společný syn na tiskové konferenci, kterou uspořádaly íránské úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Samotná Sakíne se veřejně přiznala už dříve, kritici íránského režimu ale tvrdili, že to bylo po krutém mučení. Íránská justice odsoudila Sakíne k smrti za to, že byla svému muži nevěrná a pak ho spolu s milencem zabila. Trest ukamenování už íránské úřady vyloučily, stále jí ale hrozí poprava oběšením.

Desítky mezinárodních celebrit včetně Milana Kundery tvrdí, že Sakíne je zcela nevinná. Její syn Sadždžád Gháderzáde teď ale prohlásil, že jeho matka se na vraždě opravdu podílela. Jak dodal, přišel už o otce, a teď žádá íránské úřady, aby jeho matku nechaly naživu.

Gháderzáde také kritizoval íránské exilové aktivisty, kteří se v kauze angažují. Připustil ale, že je sám oslovil, aby kolem své matky vyvolal rozruchu. Samotná Mohammadí-Áštijáníová prohlásila, že chce zažalovat dva německé novináře, kteří na podzim přijeli do Íránu napsat o ní reportáž. Uvrhli prý ostudu na ni i na celou zemi. Němci jsou v Íránu stále ve vazbě, protože se vydávali za turisty.

Němci vyzvali Írán k propuštění novinářů

Pusťte zadržené reportéry. S touto výzvou na titulní straně přišel deník Bild am Sonntag. Dva jeho novináře zatkli v říjnu v severoiráckém Tabrízu při natáčení reportáže o Sakíne Aštíaníové. Oba reportéři se musí co nejrychleji vrátit do Německa, napsal ministr zahraničí Westerwelle. Ministr obrany Guttenberg varoval Írán před důsledky takového chování.

Íránci umožnili rodinám zadržených novinářů krátkou návštěvu během vánočních svátků. Oba ale zůstávají i nadále ve vězení. V Německu mezitím více než sto osobností od politiků přes sportovní hvězdy jako je Franz Beckenbauer nebo Michael Schumacher po umělce, ale i šéfy Německých drah nebo Deutsche Telecom podepsaly petici za propuštění obou mužů.

Klára Stejskalová, Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme