Syřané volí parlament. Hlasuje se jen na územích ovládaných Asadovým režimem

V Sýrii začaly parlamentní volby. Lidé rozhodují o složení nového zákonodárného sboru i následném sestavení vlády. Podle některých odhadů ale účast nebude taková jako před dvěma lety, kdy obyvatelé válkou zmítané země volili prezidenta. Na rozdíl od pozice Bašára Asada totiž mnozí nepovažují složení parlamentu nebo vlády za tak zásadní a důležité.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O přízeň syrských voličů se uchází na 3 a půl tisíce kandidátů

O přízeň syrských voličů se uchází na 3 a půl tisíce kandidátů | Foto: Robert Mikoláš

Jídelna damašské univerzity je plná lidí. Fronty se tentokrát netvoří u výdejny obědů, ale u hlasovacích boxů.

Obyvatelé válkou rozvrácené Sýrie si přejí hlavně klid zbraní a konečnou porážku teroristů. Trápí je také vysoké ceny potravin, hodinové fronty na pohonné hmoty i nejistá budoucnost.

„Chci dát hlas politikům, kteří znají situaci obyčejných lidí, těm, co usilují o konec války a o nastolení míru, a samozřejmě i kandidátům-ekonomům, kteří mají recept na řešení naší těžké situace,“ říká jeden ze studentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Syřané volí parlament. Hlasuje se jen na územích ovládaných Asadovým režimem. Na místě natáčel zvláštní zpravodaj Robert Mikoláš

Mezi voliči procházejí dívky s hlasovacími lístky, se šátkem na hlavě i prostovlasé. Z reproduktorů zní revoluční hudba.

Na univerzitě téměř nic nenasvědčuje tomu, že se jen několik kilometrů odtud bojuje. Snad s výjimkou vojáků se samopaly, kteří hlídají u hlavní brány a prohledávají každého příchozího. Jsou mezi nimi i studenti z rodin, které uprchly před džihádisty zejména z takzvaného Islámského státu.

„Se svými blízkými jsem v kontaktu, ale hodně riskují. Vrazi z Islámského státu je neustále hlídají a terorizují. Nemohou ani utéct, hned by je zabili. To, co páchají, nemá nic společného s islámem,“ svěřuje se mladý muž pocházející z Rakky na severu Sýrie.

Parlamentní volby v Sýrii opozice neuznává. Podle Damašku se ale uskutečňují v souladu s ústavou. Na územích ovládaných režimem Bašára Asada se otevřelo více než 7000 volebních místností. O 250 poslaneckých křesel usiluje na 3500 kandidátů ze tří desítek stran.

Postává u hlasovací urny, na které je název tohoto města. V Damašku volí také lidé, kteří utekli z Aleppa, Idlíbu nebo z města Hamá. Celkem jde o 12 milionů obyvatel a z toho čtyři miliony teď žijí v syrském hlavním městě.

„Chci novou Sýrii. Volím právě proto, abychom už zase začali normálně žít,“ prozrazuje 21letý mladík také z Rakky, zatímco si namáčí prst do inkoustu jako potvrzení toho, že už byl volit.

V tu chvíli k nám přijdou jeho kamarádi a prosí mě, abych všechny fotky s nimi smazal. Radikálové prý pozorně sledují internet, a kdyby je poznali, jejich rodiny by pozabíjeli. Možnost volit si ale prý nenechali ujít.

Syřané na území ovládaném Asadovým režimem volí parlament | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme