Syrská armáda tábor u Aleppa ‚vypálila fosforovými bombami', tvrdí povstalci

Handarát, strategicky důležitý tábor severně od syrského Aleppa, se v neděli stal terčem náletů, informovala agentura Reuters. Nad oblastí se znovu snaží převzít kontrolu vládní síly, a to pomocí ofenzivy podporované Ruskem. Kvůli bojům jsou v troskách naděje na příměří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muži prochází nálety poničeným Aleppem

Muži prochází nálety poničeným Aleppem | Zdroj: Reuters

Syrská armáda v sobotu tábor u Aleppa dobyla, což bylo označováno za první větší pozemní zisk sil prezidenta Bašára Asada od zahájení ofenzivy. Po několika hodinách ale povstalci oznámili, že oblast znovu obsadili.

Použití munice plněné bílým fosforem je zakázáno, podle Ženevské konvence z roku 1949, pokud je jejím zásahem ohroženo civilní obyvatelstvo. Pro lidský organismus má bílý fosfor často smrtelné důsledky. Způsobuje těžké popáleniny, fosfor v těle navíc může poškodit játra, srdce i další orgány. Nebezpečné je i vdechnutí fosforového dýmu.

Rebelové v neděli informovali, že tábor převzali ještě před začátkem náletů. „Tábor jsme sice získali zpět, ale režim jej vypálil fosforovými bombami. Byli jsme schopni jej chránit, ale při bombardování shořela naše vozidla,“ citovala agentura Reuters slova Abua al-Hassaniena, velitele povstalců.

Syrská armáda, která má kromě Ruska podporu Íránu, libanonského Hizballáhu a palestinských milic, ztrátu Handarátu uznala. Tábor je strategicky důležitý, protože kolem něj vede jedna z hlavních přístupových cest do města.

Nálety nadále směřují i na obydlené části Aleppa a bourají budovy, tvrdí povstalci i obyvatelé. Přes 250 tisíc civilistů je uvězněno v obležené oblasti, kterou kontoroluje opozice.

Rusko prodlužuje válku v Sýrii a činí ji odpornější, řekl Boris Johnson

Číst článek

Boje u Aleppa by se mohly stát vůbec největší dosavadní bitvou konfliktu, který už zabil statisíce lidí a 11 milionů obyvatel vyhnal z domovů. Syrská organizace pro lidská práva informovala, že při současných střetech už v Aleppu zemřelo nejméně 45 lidí, včetně 10 dětí.

Kvůli bojům se na žádost Washingtonu, Londýnu a Paříže sejde Rada bezpečnosti OSN.

mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme