Syrská opozice nakonec souhlasila s další účastí na mírových rozhovorech

Hlavní syrská opoziční organizace se nakonec vrátí k mírovým jednáním do Ženevy. Takzvaná rijádská skupina, která zastupuje několik povstaleckých skupin, s tím souhlasila po dlouhém váhání. Na jejich žádost se bude další kolo jednání, které začíná v pondělí, zabývat hlavně politickými reformami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvláštní vyslanec Spojených národů pro Sýrii Staffan de Mistura

Zvláštní vyslanec Spojených národů pro Sýrii Staffan de Mistura | Zdroj: Reuters

Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura věří, že se nakonec podaří dohodnout vznik přechodné vlády a uspořádání nových prezidentských voleb do roku a půl.

Na rozhovory do Ženevy zřejmě znovu nepojedou zástupci syrských Kurdů. Jejich jednotky přitom ovládají rozsáhlé území na severu země a v boji proti takzvanému Islámskému státu zatím zaznamenaly nejvýraznější úspěchy.

K pozvání delegace syrských Kurdů do Ženevy vyzval zmocněnce Organizace spojených národů ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Teď, když jsou Kurdové americkými i ruskými spojenci v boji proti organizacím Islámský stát a Fronta an-Nusra, zvýšili svůj vliv, posílili své pozice. Pokud by rozhovory začaly bez jejich účasti, ukazovalo by to slabost mezinárodního společenství. Jejich pozvání blokuje jen Turecko,“ řekl Lavrov.

Rozhovory mezi opozičními vyjednavači a zástupci syrské vlády budou nejspíš opět nepřímé. Zmocněnec OSN Staffan de Mistura odhaduje, že budou trvat 10 dní. Syrské příměří přes drobné incidenty vydrželo už dva týdny.

Ondřej Himmer, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme