Syrská opozice se k mírovým rozhovorům v Ženevě připojí zřejmě v neděli

Syrská opozice zformovaná v saúdskoarabském Rijádu se k mírovým jednáním v Ženevě nakonec připojí. Její zástupci už podle agentury AFP přicestovali do dějiště rozhovorů. Na páteční zahájení nedorazili na protest proti pokračování válečných operací. Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura tak začal jednat jen se zástupci Asadovy vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Ženevě dnes pokračují rozhovory o řešení syrské krize

V Ženevě dnes pokračují rozhovory o řešení syrské krize | Zdroj: Reuters

Delegace syrské opozice bude zítra se Staffanem de Misturou jednat o ukončení 5 let trvající občanské války. Se zástupci režimu Bašára Asada se ale opozice přímo nesetká. Kontakt mezi delegacemi zprostředkují diplomaté OSN.

Hlavní opoziční vyjednavač Asad Zubí údajně nebude žádat zastavení všech bojů, ale jen útoků na tržiště, nemocnice a školy. Na ty podle něj útočí jak syrská armáda, tak ruská letadla. Damašek a Moskva to ale popírají.

„Náš vyjednávací tým bude v Ženevě monitorovat, zda syrský režim skutečně podniká nutné kroky ke splnění rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 2254," uvedl předtím mluvčí opozičního vyjednávacího týmu Munzir Machús.

Zmíněná rezoluce vyzývá k ukončení blokády syrských měst a umožnění přísunu humanitární pomoci jejich obyvatelům. K rozhovorům nejsou přizvaní Kurdové a džihádistické skupiny Nusra a Islámský stát.

Syrská vláda v lednu nechala projet dva humanitární konvoje do města Madájá, odkud byly hlášeny případy úmrtí hladem. Podle dnešní zprávy organizace Lékaři bez hranic (MSF) tam zemřelo od příjezdu humanitárních konvojů hlady dalších 16 lidí. MSF odhaduje, že podvýživou trpí v Madáji na 320 lidí a 33 z nich je v ohrožení života.

Robert Mikoláš, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme