Syrská opozice se zapojí do mírových jednání v Ženevě, dostala záruku pomoci

Do mírových rozhovorů se dnes odpoledne zapojí syrská pozice. Zatímco Rusové odmítají účast islámských radikálů na jednání, Saúdové a Turci je naopak podporují. Vyjednávání byla oficiálně zahájena už v pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvláštní vyslanec Spojených národů pro Sýrii Staffan de Mistura

Zvláštní vyslanec Spojených národů pro Sýrii Staffan de Mistura | Zdroj: Reuters

Syrská opozice dnes dostala od zahraničních spojenců záruku humanitární pomoci syrským civilistům, uvedl dnes v Ženevě Sálim Muslát. Společně s ukončením bojů to byla podmínka opozice pro zapojení se do jednání.

Zástupci opozičních sil už podle Musláta také potvrdili účast na odpoledních rozhovorech. Jejich začátek o víkendu poznamenal nedělní teroristický útok v Damašku, při kterém zahynulo téměř 80 lidí.

Vyjednávání vede zmocněnec OSN pro Sýrii, italský diplomat Staffan de Mistura, který se na oddělených schůzkách sejde nejdřív se zástupci syrské vlády a poté se poprvé oficiálně setká i s opozičními představiteli.

OSN do budoucna počítá s tím, že by obě strany zasedly za společný stůl, ale syrská vláda dává jasně najevo, že s radikálními islamistickými skupinami diskutovat o budoucnosti Sýrie nebude. Damašek odmítá jednat se skupinou Ahrár aš-Šám a Armádou islámu, kterou v Ženevě reprezentuje Muhammad Allúš navržený a podporovaný Saúdskou Arábií.

"Jediným cílem musí být zajištění bezpečnosti našim lidem. Nikoliv sledovat zájmy arabských států, nebo jiných zemí," prohlásil vůdce syrské vládní delegace Bashar Džáfarí.

Dosavadní jednání, která s vedla o víkendu, nepřinesla nic konkrétního, samotný jejich začátek je ale úspěch. Zástupci povstalců původně měli do Ženevy dorazit už v pátek, všechno se ale zdrželo kvůli jejich podmínkám a chvíli to vypadalo, že do Ženevy vůbec neodcestují.

Požadavky opozice jsou humanitárního charakteru a odvolávají se na prosincovou rezoluci Rady bezpečnosti OSN.

"Je ještě brzy na to říkat, jak dlouho zástupci opozice zůstanou. Všechno bude záležet na rozhovorech se zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou," potvrdila jedna z členek delegace Farah Atassiová.

Syrská vláda je podle prohlášení připravena k ústupkům, zároveň však požaduje, aby povstalci ukončili obležení oblastí kontrolovaných vládou.

První kolo jednání by s přestávkami mělo trvat několik měsíců. Výsledkem by mělo být široké příměří a dohoda o dalším postupu, který by měl obsahovat vytvoření přechodné vlády a nakonec i svobodné volby, které by se pod dohledem OSN a podle rámcového plánu měly konat přibližně za rok a půl.

Robert Mikoláš, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme