Syrská vláda i opozice chtějí pokračovat v příměří, drobné incidenty zatím přecházejí

Syrští povstalci chtějí nadále respektovat dohodnuté příměří, a to i přes občasné případy jeho porušení. Podle svého mluvčího zaznamenala opoziční koalice jen za sobotu 15 útoků ze strany syrského režimu. Ruské koordinační centrum v Sýrii zase oznámilo, že registruje devět případů porušení klidu zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Válka se nevyhnula ani hlavnímu městu Sýrie Damašku

Válka se nevyhnula ani hlavnímu městu Sýrie Damašku | Zdroj: Reuters

Saúdská Arábie, která je hlavním sponzorem syrské opozice, obvinila Rusko a syrskou vládu z porušování klidu zbraní. V případě neúspěchu příměří má prý Rijád v záloze nespecifikovaný plán B.

Podle povstalců zaútočila ruská nebo syrská letadla na města severně od Aleppa. Stále není jasné, která skupina byla cílem náletů.

Vzájemná obviňování ale žádnou ze stran konfliktu zatím neodradila a klid zbraní chtějí udržet. Syrská opoziční koalice uvedla, že i přes občasné porušování příměří je pozitivní sledovat, že se lidem v Sýrii s přerušením bojů výrazně ulevilo.

Příměří začalo v Sýrii platit v pátek ve 23 hodin SEČ. Na klidu zbraní se dohodly i Spojené státy s Ruskem a podpořila ho také Rada bezpečnosti OSN. Příměří se nevztahuje na radikální islamisty z hnutí Islámský stát a fronty Nusra.

Sýrie | Foto: ČTK

Povstalci na severu Sýrie se údajně stali terčem leteckého bombardování

Číst článek

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme