Syrské Aleppo terčem masivního bombardování. Zahynulo nejméně 45 lidí

Pozice syrských povstalců v Aleppu se staly v noci na čtvrtek terčem zřejmě nejsilnějšího bombardování za poslední měsíce. Informovaly o tom syrské opoziční skupiny. Nálety přičítají ruskému nebo syrskému letectvu, koalice vedená Spojenými státy v této oblasti běžně neoperuje. Při útoku zahynulo nejméně 45 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské Aleppo opět terčem bombardování. Vojenské letouny intenzivně útočily na povstalecké části města

Syrské Aleppo opět terčem bombardování. Vojenské letouny intenzivně útočily na povstalecké části města | Zdroj: Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry přitom ve středu vyzval v Radě bezpečnosti OSN k zastavení bojových letů nad vybranými oblastmi Sýrie.

Důvěru opozičních skupin totiž podle něj může obnovit jen konec náletů na klíčových bojištích, kam patří také Aleppo. Otřáslo jí mimo jiné pondělní zničení konvoje s humanitární pomocí. Spojené státy z útoku obviňují ruské nebo syrské letectvo, Kreml ale přišel s jinou teorií.

„V době útoku jsme v oblasti zaznamenali bojový dron západní koalice, který vzlétl ze základny v Turecku a přiblížil se ke konvoji jen několik minut před jeho zničením. Jen jeho majitelé vědí, jaké úkoly tam plnil," řekl ruský generál Igor Konašenkov z ministerstva obrany.

Spojené státy se podle něj jen snaží odvést pozornost od svého víkendového náletu, při kterém zemřelo přes 60 syrských vojáků. Washington už se za tento útok omluvil a označil ho za omyl.

Rusko a USA vyjednaly 9. září pro Sýrii příměří, ale syrská armáda v pondělí večer oznámila, že klid zbraní skončil. Téměř okamžitě byly obnoveny útoky na syrské město Aleppo, v jeho východní části ovládané opozicí v noci na středu napočítali svědci 100 výbuchů.

Na humanitární konvoj v Sýrii útočila ruská letadla, tvrdí Spojené státy. Moskva to odmítá

Číst článek

Syrské Aleppo opět terčem bombardování. Vojenské letouny intenzivně útočily na povstalecké části města | Foto: Reuters

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme