Syrské demokratické síly dobyly strategickou přehradu Tišrín

Syrské demokratické síly dobyly přehradu Tišrín na řece Eufrat. Ze strategické stavby vytlačily bojovníky radikálního hnutí Islámský stát. Odřízly tak islamisty od jejich hlavní zásobovací trasy přes řeku Eufrat a získaly důležitou spojnici mezi oblastí Aleppa na západě a Rakky na východě země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník kurdských ozbrojených milicí

Bojovník kurdských ozbrojených milicí | Zdroj: Reuters

Syrským rebelům v bojích o přehradu ze vzduchu pomáhaly letouny spojenců v čele se Spojenými státy, celkem ofenziva a tvrdé boje trvaly asi čtyři dny.

Kurdská agentura Anha zveřejnila záběry z hydroelektrárny Tišrín krátce po příchodu ozbrojenců Syrských demokratických sil.

Syrské demokratické síly vznikly letos v říjnu z kurdských, arabských, syrských a turkmenských ozbrojených skupin. Alianci podporují Spojené státy.

„Jsme pracovníci elektrárny a pracujeme tu od samého počátku, kdy byla postavená. Byli jsme tu pod Asadovým režimem, pak pod Syrskou svobodnou armádou, dělali jsme svou práci pod Islámským státem a teď jste přišli vy,“ říká ozbrojencům jeden z pracovníků elektrárny.

Dobytí přehrady Tišrín otevřelo Syrským demokratickým silám cestu na západ od Eufratu. Postup se ale nelíbí Turecku, protože hlavní roli v alianci hrají Kurdové.

Islámský stát se přehrady zmocnil v roce 2014. Dobytí Tišrínu je podle agentury AFP druhou velkou operací bojovníků Syrských demokratických sil. Předtím se jim podařilo vytlačit islamisty z asi 200 vesnic v severovýchodní provincii Hasaka.

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme