Syrské vládní jednotky dobyly Palmýru zpět z rukou islamistů

Syrská armáda vytlačila takzvaný Islámský stát z Palmýry. Oznámila to syrská státní média. Vládním vojákům se prý podařilo ovládnout celé město po tvrdých nočních bojích. Pokud jsou zprávy věrné, byl by to důležitý úspěch i vzhledem k archeologickým památkám v Palmýře – islamisté je nebudou moci ničit, jako to už několikrát předvedli, ani s nimi obchodovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrská armáda dobyla Palmýru

Syrská armáda dobyla Palmýru | Zdroj: ČTK

Radikálové ze samozvaného chalífátu Palmýru dobyli loni v květnu a poté začali ničit starověké památky zapsané na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

„Hned, jak to podmínky umožní, UNESCO sem pošle zvláštní misi, která zajistí odborný dohled nad rekonstrukcí Palmýry,“ řekl šéf syrského památkového ústavu Mámún Abdulkarím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Sýrii okomentoval vojenský analytik Lukáš Visingr

Nejde však jen o kulturní dědictví. „Islámský stát tam má nebo měl důležitý zdroj financí,“ poznamenal vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Kromě toho je město důležitou křižovatkou cest přes syrskou poušť.

Vládním jednotkám se v posledních dnech podařilo ovládnout okrajové části Palmýry. Do jejích obytných částí začaly úspěšně pronikat poté, co získaly kontrolu nad středověkou pevností nad městem.

Podle syrského prezidenta Bašára Asada dobytí Palmýry ukazuje, že strategie syrské armády a jejích spojenců funguje. Při dobývání města vládní jednotky podporovaly ruské letecké síly, které v oblasti během jednoho dne zasáhly více než sto cílů. Asadovi už k úspěchu poblahopřál jeho ruský protějšek Vladimir Putin.

Syrská armáda dobyla Palmýru | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Damašek teď chce získat kontrolu nad dvěma baštami islamistů: městy Rakka a Dajr az-Zaur.

V tom mu takříkajíc hraje do karet i vyhlášený klid zbraní mezi některými skupinami v Sýrii. „To příměří, které teď platí, tak se vlastně nevztahuje na Islámský stát a také na frontu an-Nusrá,“ poznamenal Visingr.

Ten označuje vstup syrské armády do Palmýry v jejím tažení proti Islámskému státu za zatím asi „největší jednotlivý úspěch“, připouští však, že ve skutečnosti bude o město ještě nějakou dobu bojovat.

Syrská organizace pro lidská práva, která získává informace od rozsáhlé sítě informátorů, totiž tvrdí, že vojska zatím ovládla jen některé části města.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme