Syrští povstalci a turecká armáda vyhnali IS z poslední pohraniční bašty. Ofenziva pokračuje

Syrští povstalci dobyli s podporou turecké armády během jediného dne Džarábulus. Město bylo poslední baštou takzvaného Islámského státu na syrsko-tureckých hranicích. Ofenziva ale pokračuje, do Sýrie ve čtvrtek vjela další desítka tureckých tanků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští povstalci dobyli s podporou turecké armády město Džarábulus

Syrští povstalci dobyli s podporou turecké armády město Džarábulus | Zdroj: Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan potvrdil, že kontrolu nad Džarábulusem převzala Syrská osvobozenecká armáda (FSA). Při dobývání města zabily jednotky desítky džihádistů. O život přišel také jeden bojovník FSA.

Ofenziva po dobytí poslední bašty takzvaného Islámského státu druhým dnem pokračuje. Podle syrských povstalců už jednotky postoupily o zhruba 10 kilometrů jižně od města. Pozemní operaci ze vzduchu podporují americká bojová letadla.

Na území Sýrie je v současné době podle Ankary celkem 20 tureckých tanků a několik obrněných transportérů. Další v případě potřeby země ještě vyšle.

Turecké tanky a syrští rebelové vjeli do Sýrie ve středu ráno. Společná operace Štít Eufratu má vytlačit takzvaný Islámský stát z pohraniční oblasti. Jedním z cílů vojenské akce je ale podle tureckého ministerstva obrany také zabránit syrským Kurdům, aby ovládli celou oblast u hranic s Tureckem.

Ankara se obává, že po ovládnutí území v syrském pohraničí tamními Kurdy posílí i turečtí kurdští separatisté, se kterými turecká armáda bojuje na jihovýchodě Turecka.

Turecké tanky vjely do Sýrie. Ankara zahájila operaci proti Islámskému státu | Foto: Reuters

Turecké ministerstvo zahraničí uvedlo, že jeho šéf mluvil po telefonu se svým americkým protějškem Johnem Kerrym, podle kterého se syrští Kurdové stahují na východ za řeku Eufrat.

Ke stažení kurdských jednotek YPG na východní břeh řeky vyzval ve středu turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu. K turecké výzvě se následně přidal i Washington, který syrské Kurdy podporuje.

Americký viceprezident Joe Biden prohlásil, že v opačném případě nemohou Kurdové počítat s další pomocí od Spojených států.

Turecko minulý týden oznámilo, že hodlá být aktivnější při řešení konfliktu v Sýrii. Podle premiéra Binaliho Yildrima tak chce hlavně zabránit rozpadu Sýrie podle etnického klíče. Významnější úlohu v konfliktu prý bude mít už v následujícím půlroce.

Štěpán Macháček, Anna Jadrná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme