Syrští povstalci zajali na Golanských výšinách desítky pozorovatelů OSN

Skupina ozbrojenců zadržuje na Golanských výšinách 43 příslušníků mírové mise Organizace spojených národů. OSN se teď snaží zajistit propuštění svých vojáků z područí islámských radikálů v nárazníkovém pásmu mezi Izraelem a Sýrií. Zadržení předcházely podle dostupných informací ostré střety mezi syrskou armádou a povstalci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáky OSN dnes brzo ráno zadrželi radikálové u města Kunejtra, které leží v demilitarizované zóně mezi Sýrií a Izraelem. V tomto pásmu působí Pozorovatelská mise OSN pro uvolňování napětí (UNDOF).

Přehrát

00:00 / 00:00

O zadržení pozorovatelů OSN mluvil na Radiožurnálu Břetislav Tureček, vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha

„Podle zpráv, které mám z médií, jsou zajatí právě příslušníci mírové operace UNDOF,“ potvrdil vedoucí Informačního centra OSN v Praze Michal Broža.

Mezi zadržovanými jsou údajně občané Filipín a Fidži. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný zdroj z OSN.

Podle dřívějších zpráv obsadili město Kunajtra už v polovině týdne bojovníci z fronty Džabhat an-Nusra, napojené na Al-Káidu. Jde o jediný hraniční přechod na linii příměří.

V Gaze je po téměř dvouměsíčních bojích 40 tisíc poškozených budov

Číst článek

Podle Břetislava Turečka, vedoucího Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha, se v oblasti mluví také o přítomnosti Svobodné syrské armády.

„Upřímně si u těchto frakcí syrské opozice, které operují v této oblasti, ale neumím představit, že by své rukojmí měly dlouhodobě držet, neřku-li jim nějak ublížit. Byly by proti sobě, když se marně snaží získat zdání nějaké legitimity a mezinárodní podpory proti Asadovu režimu,“ upozorňuje.

Další pozorovatelé jsou v „pasti“

OSN spolu s informací o zadržovaných pozorovatelích oznámila, že dalších 81 příslušníků modrých přileb se teď nemůže vzdálit ze svých pozic u obcí Ruvajhína a Burajka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z místa se přihlásil zpravodaj České televize Jakub Szántó

Radikálové ovládli přechod do Izraelem okupovaných Golanských výšin včera po dlouhé bitvě. Během bojů utrpěli zranění dva Izraelci - voják a civilista.

„V tuto chvíli Izrael posiluje své jednotky na své straně hranice. Je také hlášena zvýšená aktivita letectva,“ hlásí přímo z místa zpravodaj České televize Jakub Szántó.

Izraelská armáda už dříve oznámila, že její dělostřelectvo reagovalo na útok radikálů palbou.

Golanské výšiny | Foto: Reuters

Helena Berková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme