Syrští rebelové se dohodli s vládními silami na lokálním příměří, má trvat 48 hodin

V několika syrských městech na západě země začalo dnes ráno platit příměří. Trvat má dva dny. Dohodly se na něm vládní síly a několik skupin islámských bojovníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští rebelové se dohodli s vládními silami na dvoudenním lokálním příměří

Syrští rebelové se dohodli s vládními silami na dvoudenním lokálním příměří | Zdroj: Reuters

Důvodem je zřejmě přeskupení sil, které má pomoci armádě prezidenta Bašára Asada udržet důležitější částí země.

Zejména oblasti na severozápadě Sýrie, kde žijí příslušníci náboženské menšiny šíitských alávitů.

K nim se hlásí jak členové syrské vlády, tak i prezident Asad a celý jeho rodinný klan.

„Nejspíš to skutečně ukazuje na to, že prezident Asad už ztrácí moc nad velkou částí Sýrie. Dokonce se mluví o nějakých třech čtvrtinách území. Drží vlastně jenom velká města,“ vysvětluje redaktor Českého rozhlasu Jaromír Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Syrští rebelové se dohodli s vládními silami na lokálním příměří, má trvat 48 hodin. Podrobnosti má redaktor Jaromír Marek

Příměří s vládními vojsky dojednaly povstalecké skupiny, které se řadí ke spojencům Fronty an-Nusrá, tedy syrské odnoži teroristické organizace Al-Káida.

Platí ale jen na několika místech, hlavně u hranic s Libanonem, nikoliv po celé Sýrii. Dnes ráno tak například na Damašek dopadla raketa vystřelená z rebely okupovaného území.

Během dvoudenního klidu zbraní se má jednat o stažení rebelů z města Zabadání a o ukončení blokády vesnic.

Zabadání leží u dálnice, která spojuje syrskou metropoli Damašek s libanonským Bejrútem. Mluví se o něm jako o poslední baště sunnitských povstalců na syrsko-libanonské hranici.

Konflikt v Sýrii už trvá více než čtyř roky. Bylo během něj zabito až 240 tisíc lidí a přes 11 milionů Syřanů opustilo své domovy. Velká část z nich odešla do Turecka nebo do Libanonu, ale řada z nich zamířila také do Evropy.

Pavel Novák, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme