Terorista zaútočil v tuniském letovisku, mezi mrtvými jsou zahraniční turisté

Sedmatřicet lidí zemřelo při ozbrojeném útoku na hotelový resort ve východotuniském městě Súsa. Podle tamního ministerstva zdravotnictví jsou mezi mrtvými zahraniční turisté z Británie, Německa či Belgie. Jednoho útočníka policie zabila, zatím není zcela jasné, zda čin provedl sám. Úřady ani cestovní kanceláře nemají žádné informace o případných českých obětech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stopy krve před hotelem Imperial Marhaba, kde zabíjel ozbrojený útočník

Stopy krve před hotelem Imperial Marhaba, kde zabíjel ozbrojený útočník | Zdroj: Reuters

Útok se odehrál v hotelovém komplexu Imperial Marhaba, který leží nedaleko města Súsa.

Původní informace hovořily o dvou útočnících, z nichž jeden rozpoutal střelbu v hotelu a druhý na hotelové pláži.

Tuniské ministerstvo zdravotnictví později upřesnilo, že útočil pouze jeden atentátník, kterého policisté zabili. Údajně šlo o studenta z města Kajruván, o němž policie dosud neměla žádné záznamy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Terorista zaútočil v tuniském letovisku Súsa. O vývoji událostí informoval zpravodaj Štěpán Macháček

Podle svědků vypadal jako turista. Samopal schovával pod slunečníkem a poté začal střílet na hotelové hosty. Z pláže prošel bazénem do hotelu a neustále pálil na všechny okolo sebe.

Tuniské ministerstvo zdravotnictví v prohlášení uvedlo, že mezi 37 mrtvými jsou vedle Tunisanů také občané Velké Británie, Německa a Belgie. Zranění utrpěly víc než tři desítky lidí.

K akci se dosud nikdo nepřihlásil. Policisté nadále pátrají po případných komplicích pachatele a úřady vyzývají hotelové hosty, aby zůstali na svých pokojích.

Británie potvrdila pět svých mrtvých občanů při útoku v tuniské Súse

Číst článek

Súsa je oblíbenou prázdninovou destinací jak Evropanů, tak i návštěvníků ze sousedních severoafrických zemí. Zároveň je ale místem, odkud se rekrutuje největší počet tuniských bojovníků v řadách Al-Káidy a Islámského státu.

Oblast je vyhledávaná i českými turisty, cestovní kanceláře mají nyní na místě stovky klientů. České ministerstvo zahraničí situaci prověřuje, žádné informace o mrtvých nebo zraněných občanech České republiky zatím nejsou.

„V tuto chvíli mohu pouze potvrdit to, že mezi oběťmi žádný český turista nebyl," řekla Radiožurnálu Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva.

Podle zjištění Radiožurnálu žádná z českých cestovních kanceláří nemá klienty přímo v resortu, kde se střílelo, řada jich ale bydlí ve městě Súsa. Dvacet jich přijelo s cestovní kanceláří Fischer, která má v celém Tunisku 400 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci po útoku v letovisku Súsa popsal Radiožurnálu český velvyslanec v Tunisku Jiří Doležel

„Klientům, kteří jsou teď v Tunisku a chtěli by se rychleji vrátit domů, se pokusíme najít místa v dřívějších odletech,“ uvedl mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch. Klienti, kteří mají do Tuniska teprve odcestovat, si mohou zdarma změnit destinaci.

S touto nabídkou přišly i další cestovní kanceláře, například Blue Style, potvrdila její obchodní ředitelka Lenka Berberi. „V současné době společně s našimi místními partnery posilujeme bezpečnostní opatření v hotelech, kde čeští turisté jsou,“ dodala.

Tunisko je v pohotovosti od březnového atentátu na muzeum Bárdá v metropoli Tunisu. Zahynulo při něm 22 lidí, z nichž většina byli turisté.

„Země je v šoku stejně jako krátce po atentátu v Bárdá. Je evidentní, že teroristický útok bude mít dopad na turistickou sezónu, a je evidentní, že bude mít dopad na vnitropolitickou situaci v celé zemi,“ popsal atmosféru po dnešním útoku také český velvyslanec v Tunisku Jiří Doležel.

ČTK, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme