Těžší přístup k antikoncepci, diskriminace bezdětných. Nový zákon omezí práva žen v Íránu

Írán chce znovu proměnit ženy ve „stroje na rození dětí“, kritizují organizace na ochranu lidských práv nové zákony, které má přijmout parlament v Teheránu. Postavení žen v íránské společnosti čelí dlouhodobé kritice. Podle nových norem se jejich situace ještě zhorší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránské ženy

Íránské ženy | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Nový zákon, který se jmenuje „o podpoře porodnosti a prevenci populačního poklesu“, například zakáže ženám dobrovolnou sterilizaci. Ta je v Íránu nejčastější formou antikoncepce.

Zároveň bude také velmi ztížen přístup ke klasické antikoncepci, a zároveň i k informacím o ní.

Zákon kritizuje řada lidskoprávních a humanitárních organizací jako diskriminační.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové zákony, které by omezily práva žen v Íránu, přiblížil redaktor Jaromír Marek

„Staví ženy do situace, kdy se jejich práva a jejich život vrátí o několik desítek let zpátky,“ tvrdí Martina Pařízková z české pobočky Amnesty International.

„Udělá z žen ‚stroje na rození dětí‘ bez toho, aby mohly rozhodovat o svém těle, o tom, kolik budou mít dětí, kdy je budou mít a podobně,“ vysvětluje Pařízková.

Normy zasáhnou také do pracovního práva. Pro ženy, které nebudou mít alespoň jedno dítě, bude těžší získat zaměstnání. U zaměstnavatelů navíc mají být upřednostněni muži.

Práva žen v Íránu zůstávají omezená

V Íránu platí už od islámské revoluce řada omezení, která se týkají třeba oblékání žen na ulici. Musí být úplně zahalené, i když v posledních letech se různě snaží tento zákon obejít a pod čádorem nosí mnohdy značkové oblečení.

Došlo i k určitému zmírnění represí vůči nedostatečně zahaleným ženám a dívkám pohybujících se na veřejnosti bez vhodného mužského doprovodu. Zvýšil se také minimální legální věk pro sňatek pro dívky na 13 let, dříve to bylo 9 let.

Přesto jsou ženy v Íránu dál méněcenné. Například svědectví ženy u soudu má poloviční hodnotu oproti svědectví muže. V případě vyplácení odškodného za vraždu je cena ženy rovněž na polovině.

I přes některá dílčí zlepšení se v Íránu stále razí heslo, že „úlohou ženy ve společnosti je vdát se a rodit děti.“

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme