Tunisané protestovali proti terorismu. Městy prošly průvody se svíčkami a transparenty

V Tunisku vyšly do ulic protestní průvody proti terorismu. Zemi zároveň opouštějí tisíce turistů, kteří předčasně ukončili dovolenou. Jeden průvodů začal u hotelu, ve kterém při pátečním útoku zemřelo 39 lidí, a pokračoval do ulic města Súsa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Tunisu v noci protestovali proti teroru

Obyvatelé Tunisu v noci protestovali proti teroru | Zdroj: Reuters

Lidé v Súse procházeli ulicemi se svíčkami a vyjadřovali sympatie obětem pátečního útoku a jejich rodinám. Průvod asi 200 lidí vyšel od hotelu Riu Imperial Marhaba, který se stal terčem útoku mladého Sajfaddína Rizkího. Shromáždění v rukou drželi svíčky a provolávali hesla jako "Súsa nikdy nezemře!" či "Ne teroristům".

Podobný průvod se uskutečnil i v hlavním městě Tunisu, kde opoziční politici kritizovali vládu za neschopnost bojovat proti terorismu. Ta v zemi vyhlásila opatření, jako je posílení policejní přítomnosti u hotelů nebo zavírání extremistických mešit.

Kritika se snesla i na policii. Podle bezpečnostních odborníků pracuje velice špatně a potřebuje zásadní reformu v přístupu. V opačném případě nebude schopná bránit extremistům přicházejícím z okolních států.

Súsu, kde se atentát stal, už opustilo asi 3000 turistů. Většinou jsou to Britové, kterých bylo mezi oběťmi nejvíce, minimálně 15.

Další čeští turisté se předčasně vrátili z Tuniska. Kvůli pátečnímu útoku

Číst článek

„Pořád musíme bedlivě sledovat, co se děje kolem nás. Svého syna musíme mít pořád vedle sebe, nikam ho nemůžeme pustit. To není žádná dovolená. Nemá smysl tu zůstávat další týden, když bude syn takhle uvázaný,“ vysvětlila jedna z odjíždějících Britek.

Čeští turisté vesměs dovolenou ukončit nechtějí.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme