Turecko by mělo udělat proti Islámskému státu víc, míní bývalý šéf sil NATO v Evropě

Turecko by mělo dělat víc pro potírání hrozby Islámského státu. V rozhovoru pro Český rozhlas to řekl bývalý vrchní velitel sil NATO v Evropě admirál James Stavridis. Ten se dnes se svými názory na evropskou a celosvětovou bezpečnost podělil s účastníky konference Dny Spojených států a Evropské unie v Praze v paláci Žofín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

James Stavridis - vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě (SACEUR)

James Stavridis - vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě (SACEUR) | Foto: Tomáš Adamec

Jako hlavní rizika pro Evropu vidí Stavridis islamismus a ebolu. Ta je podle něj v současnosti na prvním místě.

„Moje obavy nejsou ani tak o tom, že by si ebola mohla v Evropě vyžádat tisíce životů, ale že bude mít velmi drtivý dopad na globální systém dopravy. Státy se totiž budou snažit izolovat od jiných kvůli obavě z nákazy. Hospodářské škody, které to způsobí, budou obrovské,“ řekl Stavridis.

Přehrát

00:00 / 00:00

S bývalým vrchním velitelem sil NATO v Evropě Jamesem Stavridisem mluvil redaktor ČRo Pavel Novák

To by podle něj bylo nebezpečné zvlášť pro „křehkou“ evropskou ekonomiku. „Jakákoli myšlenka na globální kampaň vzájemné izolace ve snaze zabránit šíření nemoci může mít hluboké hospodářské důsledky,“ poznamenal.

O islamismu pak Stavridis mluvil mimo jiné v souvislosti s džihádisty bojujícími na straně Islámského státu, kteří mají pasy zemí EU – mnoho z nich by se mohlo chtít do Evropy vrátit.

„Už dali najevo úmysl vést svatou válku v Evropě. Prohlásili, že chtějí vidět vlát černou vlajku Islámského státu nad Bílým domem. Myslím, že tuhle hrozbu musíme brát vážně,“ řekl admirál.

Kurdové z Iráku míří na pomoc obráncům Kobani. S přesunem pomáhají Turci

Číst článek

Vyjádřil se i k Turecku, které se postavilo proti tomu, aby kurdští obránci syrského města Kobani, čelící bojovníkům z Islámského státu, dostávali americké zbraně.

Podle Stavridise tím sice netrpí důvěryhodnost Turecka jako spojence v rámci NATO, zároveň si však nemyslí, že Turci dělají v této věci dost.

„My ostatní spojenci bychom měli Turecku říct, že je načase se do dění v Sýrii víc zapojit. Nejen se činit na poli humanitární pomoci, což dělají moc dobře, ale také začít přímo bojovat s Islámským státem. Je to pro ně jasné ohrožení. Musejí se přenést přes nesváry, které mají s Kurdy a podívat se pravdě do očí, že Islámský stát je větší nebezpečí pro nás pro všechny,“ poznamenal Stavridis.

Turecká armáda stojí nečinně u hranic se Sýrií a odmítá městu Kobani pomoci | Foto: ČTK/AP Lefteris Pitarakis

Turecko prý nemůže zůstat stranou, což by mohlo v praxi znamenat i pozemní operaci, již zatím Turci odmítají.

„Alespoň to minimum, co by teď měli udělat, je otevřít své letecké základny, abychom je mohli používat pro letecké údery na pozice Islámského státu. To se zatím nestalo a to je to, co by teď mělo Turecko udělat,“ vzkázal do Ankary Stavridis.

Pavel Novák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme