Turecko chce být aktivnější při řešení konfliktu v Sýrii. Nechce kurdské struktury ani Asada

Turecko si přeje hrát v příštích šesti měsících aktivnější roli v konfliktu v Sýrii, aby zabránilo rozpadu sousední země podle etnického klíče. Prohlásil to dnes před novináři turecký premiér Binali Yildirim. Syrský prezident Bašár Asad by podle něj mohl zůstat v prozatímním vedení země, ale v budoucnu nesmí v Sýrii hrát žádnou roli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký premiér Binali Yildirim (na fotce) se s izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem dohodl na normalizaci vztahů zemí

Turecký premiér Binali Yildirim (na fotce) se s izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem dohodl na normalizaci vztahů zemí | Zdroj: Reuters

„Říkáme, že krveprolití (v Sýrii) musí skončit. Miminka, děti, nevinní lidé by neměli umírat,“ prohlásil Yildirim.

Turecko se nedávno usmířilo s Ruskem a také sblížilo s Íránem, což jsou dva státy aktivně podporující Asada, jehož odchod Ankara donedávna požadovala. Yildirim dnes řekl, že za účasti Íránu, zemí Perského zálivu, USA a Ruska lze vypracovat řešení syrské krize.

Více než pět let trvající občanská válka v Sýrii nabrala národnostní dimenze: kurdské milice ovládají celé oblasti a pravidelně se střetávají s uskupeními arabské většiny, prioritně usilujícími o Asadovo svržení.

Turecká rozvědka žádá od Německa pomoc v boji proti Gülenovým stoupencům, píší německá média

Číst článek

Turecko se obává, aby posílení kurdských milicí v Sýrii nevedlo k rozšíření povstání tureckých Kurdů, které znovu vzplanulo po zhroucení loňského příměří. Premiér dnes označil za „hrozbu pro Sýrii“ kurdské snahy vybudovat na severu země vlastní struktury.

Kurdské milice YPG bojují v Sýrii a v Iráku proti teroristům z organizace Islámský stát (IS) a jsou podporované západní koalicí v čele se Spojenými státy.

Ankara na rozdíl od Washingtonu řadí YPG k teroristickým organizacím. Milice jsou podle ní napojeny na Stranu kurdských pracujících (PKK), proti níž turecká armáda bojuje od roku 1984. Turecko tvrdí, že Kurdové v Sýrii usilují o rozšíření územních zisků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme