Turecko posílí kvůli atentátu ve městě Suruç ochranu hranic se Sýrií

Turecko posiluje ochranu svých hranic se Sýrií. Reaguje tak na včerejší sebevražedný atentát ve městě Suruç, při němž zemřelo 32 mladých aktivistů. Bombový útok provedla podle médií žena, která se se dvěma dalšími dostala do země minulý měsíc. Podle tureckých úřadů stojí za akcí Islámský stát, který se mstí za ztrátu nedalekého města Kobani na syrském území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bombový útok na hranicích Turecka a Sýrie nepřežilo nejméně 30 lidí

Bombový útok na hranicích Turecka a Sýrie nepřežilo nejméně 30 lidí | Zdroj: ČTK

„Nevzdáme se, ať se děje, co se děje. Budeme bránit mír a bratrství,“ prohlásila jedna z účastnic pohřbu obětí.

Většina z nich byli univerzitní studenti. Mladí aktivisté se chystali do syrského Kobani, ležícího jen kousek za hranicemi. Chtěli pomáhat s obnovou města zničeného v bojích s Islámským státem.

Turecká bezpečnost už v červnu varovala, že se trojice příslušnic Islámského státu může pokusit o sebevražedné útoky. Podle jmen jsou všechny tři ženy turecké národnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turecko posílí kvůli atentátu ve městě Suruç ochranu hranic se Sýrií

„Neustále zdůrazňujeme potřebu mezinárodního boje proti terorismu,“ odsoudil atentát turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.

Ankara přitom často čelila obvinění, že je vůči islamistickým radikálům benevolentní a že nechává přecházet džihádisty přes své území do Sýrie.

„Opatření na našich hranicích se Sýrií budou pokračovat a my je zesílíme. Naši občané si ale musí uvědomit, že sousední země, kde panuje napětí, nestabilita a boje, můžou ohrozit vnitřní klid Turecka," prohlásil turecký premiér Ahmet Davutoğlu. Zároveň rázně odmítl, že by jeho vládní strana AKP ignorovala nebezpečí ze strany Islámského státu.

Lidé v tureckém Istanbulu demonstrovali proti neschopnosti úřadů zabránit útokům | Foto: Reuters

Turecko se ale skutečně dlouhodobě distancovalo od mezinárodního tažení proti džihádistům v Sýrii a Iráku. Odmítlo například poskytnout leteckou základnu pro starty strojů mezinárodní koalice.

Za opatrností stála mimo jiné snaha nedat Islámskému státu důvod útočit na Turecko. Ankara zároveň podporuje bojovníky, kteří v Sýrii vystupují proti režimu Bašára Asada. Proti syrskému prezidentovi bojuje také Islámský stát.

Pokud by Turecko navíc podporovalo akce proti Islámskému státu na syrském území, tak by vlastně podporovalo tamní Kurdy, kteří jsou většinou členy syrské odnože strany PKK. S tou je Turecko na svém území dlouhodobě ve válce.

Bombový útok na hranicích Turecka a Sýrie nepřežilo nejméně 30 lidí

Číst článek

Pondělní atentát v Suruçi ale zřejmě zdrženlivý přístup Turecka změní. V Istanbulu už lidé protestovali proti neschopnosti úřadů útokům zabránit.

V posledních týdnech navíc turecká bezpečnost začala přece jen rozkrývat agenty Islámského státu na tureckém území. Ti si tam díky předchozí benevolenci úřadů vybudovali síť, přes kterou převáděli do Sýrie lidi i zásoby. Pondělí útok by tak mohl být odplatou.

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme