Turecko zaútočilo na základny Kurdů. Příměří už nemá smysl, reagovala PKK

Turecká letadla v noci zaútočila v severním Iráku na tábory Kurdské strany pracujících (PKK). Ta vzápětí oznámila, že stávající příměří, vyhlášené po zahájení mírových rozhovorů s Tureckem, už nemá dál smysl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan | Zdroj: Reuters

Turecké nálety v Iráku navázaly na včerejší údery proti Islámskému státu v Sýrii. Proti němu přitom úspěšně bojují právě jednotky složené hlavně z kurdských bojovníků.

Střely zasáhly skladiště, logistiku i obytné budovy PKK. Akce je zřejmě odvetou za středeční vraždu dvou policistů v tureckém Ceylanpınaru, ke které se kurdská organizace přihlásila.

„Stát a vláda odpoví na jakékoli útoky proti Turecku, bez ohledu na jejich původce. Dostali jsme se do jiného druhu války, než jsme byli dosud. Uděláme ale, co je třeba. Turci musí svému státu důvěřovat,“ komentoval útoky posledních dní turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Premiér Ahmet Davutoglu dnes ráno řekl, že vláda dala příkaz k další vlně bombardování.

„Kurdská strana pracujících se podílí na teroristických akcích. Naše operace budou pokračovat, dokud nezničíme veškerý arzenál jejich zbraní,“ ohlásil Davutoglu.

Kurdové prý po útocích nebudou jednat s Ankarou

Turecké nálety jsou vážnou ranou mírovému procesu mezi Ankarou a Kurdskou stranou pracujících. Kurdové bojují o svou autonomii v Turecku od roku 1984. Vůdce PKK Abdullah Öcalan vyzval před dvěma lety k příměří a vláda tehdy slíbila, že zastaví vojenské operace proti Kurdům.

„Příměří po nynějším bombardování okupantské turecké armády pozbývá smyslu,“ reagovala dnes v prohlášení PKK na nový vývoj událostí.

Spíše než o novou situaci se však jedná o další vyostření vztahů. PKK podobné prohlášení jako nyní vydala už v září loňského roku. Tehdy to odůvodnila tím, že turecké úřady se chovají drsně ke kurdským uprchlíkům, kteří do země přicházejí ze Sýrie.

Od té doby PKK obviňuje Tureckou vládu, že spolupracuje s Islámským státem v boji proti Kurdům.

Souběžně s leteckými údery v Sýrii a Iráku provedla policie rozsáhlou razii proti radikálům na území Turecka. V celách skončilo údajně na 600 lidí.

Největší část podle neoficiálních informací netvoří příslušníci Islámského státu, ale kurdští aktivisté nebo lidé hlásící se k turecké radikální levici.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme