Turečtí intelektuálové vyzývají k pomoci kurdskému městu Kobane

Spojenci pod vedením Spojených států bombardovali v Sýrii u hranic s Tureckem ropné rafinerie, které kontroluje takzvaný Islámský stát. Právě z nich podle Syrské organizace pro lidská práva získávají radikální islamisté peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Situace na turecko-syrském hraničním přechodu Suruc

Situace na turecko-syrském hraničním přechodu Suruc | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Mezitím dvě stovky tureckých intelektuálů volají po pomoci kurdskému Kobane. Město, které leží na hranicích mezi Tureckem a Sýrií, je už týden v obležení bojovníků Islámského státu. Do sousedního Turecka už kvůli tomu uprchlo přes 140 tisíc lidí.

Kurdské domobraně docházejí síly. Proti islamistům, kteří jsou vyzbrojeni tanky ukradenými irácké armádě, bojují jen lehkými zbraněmi. Střely už dopadají do samotného města.

Po několika klidných dnech se tam vrátila asi tisícovka obyvatel. Teď jsou spolu s ostatními obyvateli v ohrožení života.

Výzvu k pomoci Kobane podepsalo dvě stě tureckých akademiků a spisovatelů. Podle nich přispělo Turecko svojí politikou k posílení islamistů v Sýrii. Turecká vláda se nemůže zprostit své politické odpovědnosti za krizi tím, že uprchlíkům poskytuje humanitární pomoc, píše se v prohlášení.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme