U syrské Palmýry bojují vládní vojáci s džihádisty o hlavní cestu do města

Islámský stát vyhlásil ve své metropoli, městě Rakka, výjimečný stav. Džihádisté navíc zablokovali hlavní přístupovou komunikaci do Palmýry, kterou vládní jednotky i díky ruským leteckým úderům osvobodily na konci března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irák

Irák | Zdroj: Reuters

Bojovníci z Islámského státu napadli kontrolní stanoviště u letecké základny s označením T4 a zabili nejméně dvacet vládních vojáků.

Islámský stát na tuto základnu, kde jsou v současné době kromě syrských letadel i ruské helikoptéry MI-28, útočí často a zatím vždy neúspěšně.

Hrozba, že by džihádisté světoznámé město s antickými památkami opět dobyli, je málo pravděpodobná. Syrská armáda s ruskou vzdušnou podporou postupuje směrem k Dajr az-Zaur, metropoli stejnojmenné provincie, kde jsou v obklíčení IS desetitisíce lidí i vojáci kontrolující tamní letiště.

Navíc přímo v Palmýře mají své základny i Rusové, včetně polních kuchyní. Je tedy jisté, že by jejich vzdušné síly v případě reálné hrozby nějaký další postup džihádistů nepřipustily. Pro zásobování navíc existují i vedlejší komunikace.

Už žádné vyvěšování černé vlajky

Islámský stát téměř denně čelí náletům koalice vedené Spojenými státy, tak i úderům ruských a syrských letadel. Kvůli tomu údajně vyhlásil ve své metropoli Rakka výjimečný stav.

Město rozdělili do oblastí, kde jsou buď jen syrští, nebo zahraniční džihádisté. Snaží se zachránit co největší množství zbraní, těžké zbraně ukrývají. Čím dál častěji se přemisťují do podzemních krytů se zásobami jídla, pitné vody i munice.

Podobný komplex úkrytů objevili vojáci v dobytém městě Šadádí. Podle jednoho z vojáků byly pod domem emíra Islámského státu bunkry, ve kterých se ukrýval před nálety. Další zase vysvětluje, jak mají kolem města vykopané 200 až 300 metrů dlouhé zákopy, kde se nejen schovávají, ale i přespávají.

Těžké boje však i nadále pokračují na mnoha místech v Sýrii, ať už jižně od Aleppa, zejména s ozbrojenci ze syrské odnože Al-Káidy, tedy Fronty an-Nusrá, která představuje stejnou hrozbu jako Islámský stát.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme