Uprchlíci na severu Iráku jen stěží přežívají zimu. Pomáhá jim Člověk v tísni

Ofenziva Islámského státu vyhnala ze severoiráckých provincií statisíce lidí. Ti často utíkali za dramatických podmínek jen s pár osobními věcmi. Když přišla zima, zastihla je zcela bezbranné. Společnost Člověk v tísni už pomohla dvěma tisícovkám uprchlíků v Kurdistánu, aby mohli teploty kolem nuly přežít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z uprchlických táborů v severním Iráku

Jeden z uprchlických táborů v severním Iráku | Zdroj: Reuters

V iráckém Kurdistánu našlo útočiště na 850 tisíc takzvaných vnitřních uprchlíků. Jsou to lidé, kteří museli utíkat po území téhož státu Jenom zlomek z nich žije v uprchlických táborech, další přebývají v najatých domech, ve školách nebo halách.

Uprchlíky bylo třeba alespoň částečně připravit na zimu, říká Marie Skálová z organizace Člověk v tísni. „Ti lidé tam žijí v rozestavěných barácích, skeletech. To znamená, nejsou tam dveře a nejsou tam okna a musejí nějak přežít noc.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Organizace Člověk v tísni před zimou pomohla více než 2000 uprchlíků v Iráku. Více od redaktora Martina Ježka

Člověk v tísni tak od podzimu pomohl více než dvěma tisícovkám vnitřních uprchlíků. Poskytl jim kamínka na topení, plastové folie na zakrytí otvorů ve zdech a další potřeby. V současnosti distribuuje tým ve vesnicích na místě další pomoc. Organizace také vyhodnocuje rozšíření své působnosti na další oblasti v severním Iráku.

Člověk v tísni pomáhá nejohroženějším uprchlíkům spolu s místní nevládní organizací Al-Mesalla. Na okamžitou pomoc uvolnil skoro dva miliony korun z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni. Práci na místě v Iráku koordinuje Jan Pejřil.

„Většinou se jedná o náboženské minority a ty jsou odsouzeny k smrti, popřípadě k tomu, aby přestoupily na jinou víru. Takže jedná se o uprchlíky, kteří se zde usadili a čekají na to, až se situace bezpečnostně zlepší, aby se mohli vrátit domů.“

Někteří z uprchlíků za sebou mají strastiplný útěk přes pohoří Sindžár. Helikoptéry jim shazovaly zásoby, ale ty se často podle uprchlíků rozbily. Člověk v tísni teď obnovuje svoji stálou přítomnost v Iráku a znovu otevírá kancelář v Erbílu a Dohuku.

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme