USA a jejich spojenci ukončili první fázi úderu na Islámský stát v Sýrii

Letadla Spojených států a jejich arabských partnerů se po útoku na pozice Islámského státu v Sýrii vrátila na základny. Při náletech, zaměřených hlavně na město Rakka a oblast podél syrsko-iráckých hranic, údajně zemřely desítky radikálů. Další etapy vojenské operace budou zřejmě následovat, přestože syrská vláda dosud nedala jasný souhlas se zásahem cizích vojsk na svém území.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cílem Američanů a jejich spojenců bylo zejména centrum islamistů, syrské město Rakka

Cílem Američanů a jejich spojenců bylo zejména centrum islamistů, syrské město Rakka | Zdroj: Reuters

Cílem ostřelování byly výcvikové tábory, vojenská vozidla nebo sklady zbraní a munice. Střely podle očitých svědků zasáhly i velitelství Islámského státu v sídle bývalého syrského guvernéra. Islámský stát zase tvrdí, že ve městě Rakka havarovalo americké bezpilotní letadlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O boji s Islámským státem mluvili blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček a Oldřich Bureš z Metropolitní univerzity Praha

Spojené státy zakročily proti Islámskému státu už v Iráku, tam ale zasahovaly na pozvání vlády a v koordinaci s iráckou armádou. Sýrie svolení k útoku nedala.

Syrský režim ale potvrdil, že Spojené státy ho předem informovaly o záměrech bombardovat pozice Islámského státu. Podle dnešního stanoviska ministerstva zahraničí Sýrie vítá jakékoliv mezinárodní úsilí o boj proti terorismu.

V okolí západosyrského města Idlib zasáhli Američané, tentokrát bez svých arabských spojenců, také proti buňce další džihádistické organizace. Byla tvořena veterány z Al-Káidy a údajně připravovala velice sofistikovanou akci proti západním cílům.

Snaha získat spojence

„Žádná organizace na světě nezničila tolik kulturního dědictví jako Islámský stát. Tento útvar nejen že stíná jednotlivce, ale trhá také na kusy tkáně celých civilizací. Nemá žádný respekt k lidskému životu, ani k náboženství,“ prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry.

Přehrát

00:00 / 00:00

USA a jejich spojenci zaútočili na pozice Islámského státu v Sýrii. Situaci rozebral vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr

Na straně Spojených států je patrná snaha získat pro boj s Islámským státem další, především arabské spojence. Podle neoficiálních zdrojů se už teď na útoku podílely Spojené arabské emiráty, Jordánsko, Bahrajn, Saúdská Arábie a Katar.

Podle Oldřicha Bureše z Metropolitní univerzity Praha jsou pro muslimské země motivací především vlastní bezpečnostní zájmy. Saúdská Arábie a Jordánsko jsou navíc stabilními spojenci Spojených států.

„Poměrně jasně se zejména v Iráku a dlouhodobě i v Sýrii ukázalo, že Islámský stát je nebezpečím pro to, jak vůbec funguje celý Blízký východ, pro mapy států včetně těch, které proti němu teď aktivně vystoupily,“ vysvětluje.

Cílem Američanů a jejich spojenců je zejména centrum islamistů, syrské město Rakka | Foto: Reuters

Islámský stát se na letecké útoky připravuje, část vojenských zařízení přemisťuje do podzemí. Navíc má hnutí údajně tisíce, možná i desetitisíce dobře vyzbrojených a vycvičených bojovníků. Podle některých politiků proto nebudou letecké údery k likvidaci Islámského státu stačit.

„Jakkoliv mohou být letecké údery účinné, a ony asi účinné jsou a islamisty hodně oslabí, tak si myslím, že tu válku nejde vyhrát jenom údery ze vzduchu. Nakonec bude potřeba tam stejně asi poslat pozemní bojové síly. Teď je otázka, čí budou,“ uvažuje vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Cameron se setká s Rouháním

K úderům proti bojovníkům Islámského státu se možná přidá také Velká Británie. Napsal to deník Daily Telegraph. Britský premiér David Cameron by měl dnes probrat detaily s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Je velmi pravděpodobné, že si premiér Cameron nechá britskou účast posvětit od Dolní sněmovny. Ta by se kvůli tomu musela mimořádně sejít.

Britská vláda opakovaně zdůraznila, že postup proti radikálním džihádistům nesmí vypadat jako zahraniční intervence a že by měl mít co nejširší podporu v samotném regionu.

Sobotka: Česko se nezapojí do vojenské akce proti Islámskému státu

Číst článek

I proto se britský ministerský předseda sejde vůbec poprvé od íránské revoluce v roce 1979 s íránskou hlavou státu. Předpokládá se, že David Cameron požádá Hasana Rouháního, aby Teherán upustil od podpory syrského režimu Bašára Asada a přidal se k mezinárodní koalici proti Islámskému státu.

Bývalý britský premiér Tony Blair mezitím znovu vyzval západní mocnosti, aby dopředu nevylučovaly ani nasazení pozemních jednotek proti radikálním islamistům.

Vývoj v Iráku a v Sýrii, kde část území ovládá radikální hnutí Islámský stát | Foto: ČTK

Vladimír Kroc, Jiří Hošek, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme