USA a Rusko se snaží vyhnout střetu letounů nad Sýrií. Společné útoky neplánují

Spojené státy a Rusko se v Sýrii snaží předejít vzájemnému střetu. Moskva a Washington proto jednají o tom, jak se vyhnout kolizi stíhaček a bombardérů, které útočí na radikální islamisty. Horko je ale také na sousedním, iráckém nebi, kde na hnutí Islámský stát útočí Američany vedená koalice. Přes irácké území však letěly i ruské střely vypálené na islamisty z Kaspického moře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko za posledních 24 hodin podniklo přes 50 náletů na pozice islamistů. V náletech pokračuje i koalice vedená Spojenými státy

Rusko za posledních 24 hodin podniklo přes 50 náletů na pozice islamistů. V náletech pokračuje i koalice vedená Spojenými státy | Zdroj: Reuters

V uplynulých dnech došlo k několika incidentům, kdy například ruská letadla dvakrát narušila vzdušný prostor Turecka nebo se k sobě nad Sýrií nebezpečně přiblížila ruská a americká letadla. Proto se Rusové s Američany dohadují, jak kolizím předcházet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koalice vedená Spojenými státy i Rusko pokračují v náletech nad Sýrií. Snaží se vyhnout kolizi letounů

Podle Pentagonu tak letadla USA ve chvíli, kdy by se k nim ruské stroje přiblížily na vzdálenost menší než 20 mil, tedy 32,2 kilometru, mají zrušit své operace.

V souvislosti s leteckými útoky koalice a Ruska se v médiích také spekulovalo o tom, že britští piloti měli údajně dostat rozkaz, aby v případě ohrožení sestřelili ruské letouny. Dokonce se tím zabývaly úřady a diplomaté obou zemí.

Ruské ministerstvo obrany si kvůli takovým zprávám v médiích vyžádalo vysvětlení vojenského atašé Spojeného království v Moskvě. Stejný dotaz pak na britské ministerstvo obrany vznesla i ruská ambasáda v Londýně.

Přímo ministerstvo obrany Spojeného království pak na svém blogu tvrzení označilo za nepravdivá.

Nálety koalice i Ruska pokračují

Rusko za posledních 24 hodin podniklo přes 50 náletů na pozice islamistů v Sýrii. Denně v průměru provede kolem 60 vzdušných úderů a i díky nim Asadovy pozemní jednotky spolu s bojovníky Hizbaláhu a Íránci postupují na řadě míst. Další nálety na Islámský stát podniká ale i mezinárodní koalice vedená Spojenými státy.

Ministři zahraničí Evropské unie dnes vyzvali k okamžitému přerušení ruských útoků v Sýrii, které míří na jiné cíle, než je hnutí Islámský stát a organizace označené ze strany OSN za teroristické.

Rusové opravdu bombardují další opoziční skupiny. Problém tkví v tom, že některé nebyly za teroristické oficiálně označené, přestože jde v drtivé většině o džihádistické, radikální skupiny, které nadále podporují Saúdská Arábie, Katar či Turecko.

Umírněná opozice neexistuje

V této souvislosti se hodně mluví o skupině Ahrár al Šám, která nyní sází na umírněnější rétoriku, aby byla v budoucnu případně zahrnuta do mírových vyjednávání.

Jeden ze zakladatelů a velitelů skupiny Abú Chálid al-Súrí měl kontakty na Zavahrího, šéfa Al-Káidy, a bojoval v Afghánistánu proti Spojeným státům. Vloni byl sice zabit, ale v této skupině působil. Stále existuje také velmi radikální křídlo.

Umírněná opozice, která by mohla čelit Islámskému státu jako síla, v Sýrii dnes vlastně neexistuje. Skutečnou sílu bojující proti islamistům, respektive přímo proti hnutí Islámský stát, představují jen kurdské milice.

Sýrie | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme