USA varují před rozpadem Sýrie v případě neúspěchu mírových jednání

Sýrii hrozí rozpad v případě, že selžou současné mírové rozhovory. Před tímto scénářem varoval americký ministr zahraničí John Kerry pouhé čtyři dny před sobotním začátkem syrského příměří. Právě klid zbraní je pro opozici podmínkou, aby pokračovala v rozhovorech s Asadovým režimem. Povstalecké skupiny jsou ale k fungování příměří skeptické.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Spojených států John Kerry

Ministr zahraničí Spojených států John Kerry | Zdroj: Reuters

„Někdo si bude muset k tomu stolu sednout a dospět k dohodě, jaká má Sýrie být. Pokud ale budeme ještě čekat, může být na udržení syrské celistvosti příliš pozdě," řekl americký ministr zahraničí John Kerry.

Na podmínkách klidu zbraní se dohodly Rusko a USA, které k tomu vydaly v pondělí společné prohlášení. Včera na podmínky příměří přistoupila syrská vláda.

Počítá se s tím, že příměří začne platit v sobotu v 00.00 syrského času a že do pátečního poledne bojující skupiny oznámí, zda se k němu připojí. Příměří nezahrnuje radikální skupinu Islámský stát ani Frontu an-Nusra.

Boje v Sýrii mezitím po pondělním oznámení plánu na příměří zesílily. Opozice tvrdí, že útoky ruského letectva jsou v posledních dnech mnohem intenzivnější. Ruská a syrská armáda se snaží povstalcům odříznout poslední zásobovací cestu do Aleppa.

Sýrie | Foto: ČTK

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme