USA žádají Izrael, aby zrušil vyvlastnění palestinské půdy zabrané pro výstavbu osad

Izrael si přivlastnil další část palestinské půdy na Západním břehu Jordánu a Spojeným státům se tento krok nelíbí. Američané teď na izraelské politiky naléhají, aby vzali rozhodnutí zpět a zrušili vyvlastnění 500 hektarů půdy. Podle Washingtonu je plánovaná výstavba nové židovské osady kontraproduktivní vůči plánu vytvořit palestinský stát. Proti záboru palestinské půdy se protestuje i v samotném Izraeli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vesnice se už několikrát posunula, aby ustoupila  rozpínajícímu se izraelskému městu

Vesnice se už několikrát posunula, aby ustoupila rozpínajícímu se izraelskému městu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Tento zábor půdy je největší za několik posledních desetiletí,“ říká Jariv Oppenheimer, mluvčí izraelské organizace Chceme mír teď, která osadnickou politiku Izraele dlouhodobě kritizuje, a dodává:

„Je to zároveň nůž do zad palestinskému prezidentovi Mahmúdu Abbásovi a umírněným lidem v palestinské samosprávě. Místo aby Izrael podporoval tento proud na úkor radikálního Hamásu, maří svým rozšiřováním osadnických aktivit jakékoli šance na obnovení mírových rozhovorů.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Izrael vyvlastňuje palestinskou půdu, USA se to nelíbí. Situaci sleduje blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Zábor palestinské půdy izraelským státem je největším za poslední desítky let. Na asi pětisethektarovém pozemku může vzniknout až tisíc bytových jednotek. Jedná se tedy o tisíce osadníků, kteří by mohli oblast jednou obsadit.

Nedaleko Betléma už několik podobných projektů stojí. Tyto osady jsou velké městské rezidenční čtvrti, některé mají dokonce status města.

Podle neoficiálních informací z izraelské vlády byla motivem k tomuto rozhodnutí odplata za únos tří židovských osadníků letos v červnu. Zřejmě je to ale spíš motiv dodatečný, protože o projektu se diskutovalo na vládní úrovni už mnohem dříve.

Palestinci nevěří v úspěch jednání

Výstavba má vzniknout na pozemcích, které patří několika palestinským vesnicím. Stát Izrael ovšem toto vlastnictví neuznává. Jde však každopádně o území, kde má podle Mezinárodního společenství a podle Palestinců vzniknout samostatný palestinský stát.

Další výstavba židovských osad na palestinském území je však kamenem úrazu v izraelsko-palestinských jednáních. Palestinci říkají, že je to pro ně důkaz, že už 20 let trvající rozhovory s Izraelem vůbec nikam nevede. Izrael podle nich vznik palestinského státu vůbec nemíní vážně.

Například lidé v Gaze tvrdí, že už nevěří žádným jednáním s Izraelem právě z tohoto důvodu. Izrael podle nich slyší pouze na silové řešení. Izraelská politika je prý pak vhání do náruče mnohem agresivnějších hnutí, jako je například Hamás.

Štěpán Macháček, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme