Ústavu pro lidi s obrnou v Gaze dodávají elektřinu solární panely. Darovalo je Česko

Česká rozvojová pomoc v pásmu Gazy vybavila solárními panely ústav pro lidi postižené obrnou. Obyvatele oblasti roky trápí nedostatek elektřiny i pitné vody. Blokáda palestinského pásma Gazy přitom zřejmě jen tak neskončí. Izrael a Egypt uzavřely své hranice s enklávou před skoro deseti lety, kdy tak reagovaly na převzetí moci islamistickým hnutím Hamás. Jeho podpora sice mezi Palestinci klesá, šance na brzkou změnu je ale mizivá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum péče o postižené ​obrnou v Gaze zásobí elektřinou solární panely z české rozvojové spolupráce

Centrum péče o postižené ​obrnou v Gaze zásobí elektřinou solární panely z české rozvojové spolupráce | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Ústav pro lidi postižené obrnou, mnohapatrová budova v centru Gazy, je útočištěm pro dospělé i děti. Ředitel instituce Ahmad Rustum al-Kášif je za solární panely Česku vděčný.

„V podmínkách, které panují v pásmu Gazy, je to velmi zásadní pomoc. Dodávky elektřiny jsou tu často a na dlouhé hodiny přerušované a to se negativně projevuje na práci naší instituce. My pak platíme spoustu peněz za generátory a za solární panely,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nedostatek elektrické energie v Gaze trápí především tamní nemocnice. Jak ústavu pro lidi postižené obrnou pomohlo Česko, informoval z oblasti zpravodaj Štěpán Macháček

„Během dne jde elektřina ze sítě většinou jen osm hodin. A to opravdu k provozu našeho centra nestačí. Máme tu přístroje na přírodní léčbu, potřebujeme osvětlení učeben, v zimě musíme topit a v létě zase klimatizovat," vysvětlil.

Lidé, kteří prodělali mozkovou obrnu, se v ústavu znovu učí některým základním dovednostem. Postiženým dětem se tu dostává adekvátní výuky.

Na nově instalované solární panely na střeše budovy se přijel podívat i náměstek českého ministra zahraničí Martin Tlapa. „My víme, že elektřina je tu dodávaná s přestávkami a pro zařízení jako školy, nemocnice nebo pečovatelské domy je to záchrana," uvedl.

Gaza se v budoucnu může stát arabským Silicon Valley. Tvrdí čeští programátoři

Číst článek

Benzín a naftu dodává do Gazy Izrael. Ceny jsou proto prakticky stejné a jsou jedny z nejvyšších na světě. Za litr benzínu platí lidé i přes padesát korun. Takové ceny za palivo do generátorů jsou zvlášť pro nemocnice a školy obrovská zátěž.

„Je to praktická pomoc, nejsou to slova, jsou to sice možná drobné, ale užitečné a zásadní skutky. A když pak vidíte na místě, jaká je odezva, tak to podle mě buduje i dobrou značku České republiky tady na území Palestiny," dodal Martin Tlapa.

Centrum péče o postižené ​obrnou v Gaze zásobí elektřinou solární panely z české rozvojové spolupráce | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme