Už měsíc odolává IS v Sýrii náletům spojenců. Je nutné nasadit pozemní jednotky, tvrdí experti

Spojené státy a jejich spojenci už měsíc bombardují pozice Islámského státu v Sýrii, hlavně u města Kobani. Právě to se snaží džihádisté už několik týdnů dobýt. Kurdům z Kobani chtějí pomoci i pešmergové (Kurdské ozbrojené milice) z Iráku. Přesunout se musí přes Turecko, které s tímto plánem souhlasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled od turecké hranice na syrské město Kobani krátce po leteckých úderech spojeneckých armád. V Kobani bojují obránci města, které podporují spojenci ze vzduchu, s útočícími radikály z Islámského státu

Pohled od turecké hranice na syrské město Kobani krátce po leteckých úderech spojeneckých armád. V Kobani bojují obránci města, které podporují spojenci ze vzduchu, s útočícími radikály z Islámského státu | Zdroj: Reuters

Datum přesunu iráckých milicionářů do Sýrie ještě nebylo oznámeno, ale připravuje se na něj 150 pešmergů, kteří mají být vybaveni i těžkými zbraněmi. Právě ty totiž obráncům Kobani chybí. Také proto jim Američané začátkem týdne shodili bedny s municí a dalším materiálem.

Turecko ale na druhé straně vyzbrojování Kurdů z Kobani kritizuje, a to kvůli jejich vazbám na v Turecku zakázanou Kurdskou stranu pracujících, kterou Ankara označuje za teroristickou organizaci. Turečtí představitelé se navíc nahlas ptají, proč Kurdové i mezinárodní společenství vynakládá tolik úsilí na udržení jednoho města.

Přehrát

00:00 / 00:00

Už měsíc spojenci neúspěšně bombardují IS v Sýrii, podle expertů je nutné nasadit pozemní jednotky. Podrobnosti má redaktor Robert Mikoláš

Podle pozorovatelů je ale odpověď jasná: Islámský stát by v případě dobytí Kobani brzy ovládl prakticky celou 1200 kilometrů dlouhou turecko-syrskou hranici. Navíc pro Kurdy je boj o Kobani jakožto poslední baštu v Sýrii více než symbolický.

Spojené státy mezitím dále bombardují pozice Islámského státu u syrsko-turecké hranice. Do úderů se kromě USA zapojily i letouny ze Saúdské Arábie, Bahrajnu, Spojených arabských emirátů a Jordánska.

Podle Američanů spojenci letecky zaútočili na Islámský stát v Sýrii i Iráku už více než 630krát a na pozice džihádistů shodili na 1700 bomb. Při útocích zabili více než 520 bojovníků z Islámského státu a přes 50 členů tamní Al-Káidy, tedy Fronty Al-Nusrá.

Kurdům v Kobani údajně pomáhají i syrské vládní jednotky. Prohlásil to syrský ministr informací, ale nijak více nekonkretizoval. Syrské letectvo podle něj dále bombarduje pozice Islámského státu, denně podniká až 150 náletů.

Damašek také uvedl, že zničil dvě ze tří stíhaček ukořistěných Islámským státem. Konkrétně, když přistávaly po cvičných letech. S výcvikem jim pomáhají někdejší piloti Saddáma Husajna - i když džihádisté tvrdí, že stroje jsou nepoškozené.

Na druhé straně se objevila zpráva, že Kurdům z Kobani má přijít na pomoc 1300 příslušníků opoziční Syrské svobodné armády. Podle agentury Reuters to dnes oznámil turecký prezident Recep Erdogan. Podle některých hlasů je ale otázka, zda vůbec tolik bojovníků má.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme