V Aleppu byly večer obnoveny útoky na čtvrtě ovládané povstalci, dvě hodiny po konci příměří

Z východní části syrského města Aleppa byly večer ohlášeny nálety a bombardování. Bylo to necelé dvě hodiny poté, co syrská armáda oznámila konec týdenního příměří. Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) sdělila, že nejméně 32 lidí při náletech zahynulo. U města byly zasaženy také kamiony s humanitární pomocí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleppo

Aleppo | Foto: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) (CC BY 2.0), Freedom House

Agentura AFP ohlásila intenzivní útoky na povstalecké čtvrti na východě města, odkud bylo také slyšet sirény sanitek a na několika místech bylo vidět i oheň. Agentura Reuters napsala, že útočilo buď ruské, nebo syrské letectvo.

SOHR dále oznámila, že letadla podnikla od ukončení příměří celkem pětatřicet náletů na Aleppo. Syrská vláda zároveň tvrdí, že se její armádě podařilo odrazit povstalecký útok jižně od města.

Konvoj nemířil do Aleppa

Konvoj s pomocí byl zasažen u města Urm al-Kubra. Kamiony podle SOHR zasáhla syrská nebo ruská letadla. Automobily nemířily do Aleppa, ale do oblasti západně od něj. Zásilka byla údajně vyjednána s nejmenovanou mezinárodní organizací.

Rusko a USA domluvily příměří, které začalo platit minulé pondělí v šest hodin. Nepodařilo se při něm ale dostat humanitární dodávky do obléhaných míst, jak se původně předpokládalo.

Rusko dnes naznačilo kolaps příměří, když oznámilo, že nemá smysl, aby syrská armáda dodržovala jednostranně klid zbraní, když povstalci bojují. Zástupce syrské armády pak večer prohlásil, že příměří skončilo.

Jednání o příměří pokračují

Americký ministr zahraničí John Kerry ale tvrdil, že na přerušení příměří je brzo a že na osm míst míří konvoje s humanitární pomocí. V Ženevě o situaci v Sýrii jednají zástupci Ruska a USA. Kerryho úřad očekává, že Rusko coby spojenec Damašku vyjasní prohlášení syrské armády o ukončení příměří.

Americké ministerstvo zahraničí v době, kdy ze Sýrie přišly zprávy o obnově bojů, oznámilo, že usiluje o prodloužení příměří a rozšíření humanitární pomoci. V úterý mají v New Yorku o Sýrii jednat zástupci států usilujících o diplomatické řešení konfliktu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme