V Aleppu pokračují boje, je hlášen zásah největší nemocnice

Ruská a syrská letadla pokračovala i v sobotu v útocích na povstalecké pozice v syrském městě Aleppo. Oznámili to povstalci i syrská organizace ochránců lidských práv. Jedna z nevládních organizací oznámila, že nejméně dvě barelové bomby dopadly na největší nemocnici ve východním Aleppu.Syrsko-americká zdravotnická společnost tvrdí, že na nemocnici M10, která byla bombardována už před třemi dny, dnes znovu dopadly dvě barelové bomby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské Aleppo opět terčem bombardování. Vojenské letouny intenzivně útočily na povstalecké části města

Syrské Aleppo opět terčem bombardování. Vojenské letouny intenzivně útočily na povstalecké části města | Zdroj: Reuters

O Aleppo se intenzivně bojuje od minulého čtvrtka a od té dob tam přišlo podle Světové zdravotnické organizace z život přes 330 lidí. Syrská armáda ohlásila další postup, ale povstalci to popřeli. "Po dalším neúspěšném pokusu o průlom silně bombardují staré město. Přišli o několik lidí a my se držíme," řekl abú Hamam z povstalecké skupiny Fajlak aš-Šám.

Lidskoprávní organizace hlásí boje ve čtvrti Sulajmána Halabího a podle této organizace, která situaci monitoruje z Británie s pomocí svých informátorů, se o pozice obě strany přetahují. Civilní obrana ohlásila, že při pátečních bojích přišlo o život 30 lidí a že byly použity zápalné a fosforové bomby, které způsobily požáry.

Nejnovější letecké údery v Sýrii nepřežilo více než sto lidí

Číst článek

USA tento týden pohrozily kvůli zintenzivnění syrské a ruské palby v Aleppu ukončením spolupráce s Ruskem v Sýrii. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner řekl, že tyto útoky znepřehledňují už tak dost chaotickou situaci.


Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru s BBC řekl, že USA nesplnily svůj slib a neoddělily Frontu dobytí Sýrie (bývalou An-Nusru napojenou na Al-Káidu) od umírněných skupin. Toner to ale označil za "absurdní" obvinění. Řekl, že naopak ruské vojenské operace nahánějí umírněné skupiny do náruče extremistů.


Jako příklad uvedl útok na humanitární konvoj v provincii Halab, který USA připisují Rusku. "Tyto umírněné opoziční síly se dostávají pod stále větší tlak režimu a jsou naháněny do náruče (extremistů), musejí s nimi bojovat bok po boku," řekl Toner.


Lavrov v rozhovoru řekl, že USA navzdory minulým slibům a závazkům "nejsou schopny nebo ochotny" oddělit radikály od umírněných. "Máme stále více důvodů věřit, že od samého počátku tu byl plán ušetřit An-Nusru a udržet této skupiny pro případ B nebo pro druhé stadium, kdy nadejde doba na změnu režimu," řekl Lavrov.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme