V Bagdádu se během smutečních akcí odpálil sebevražedný atentátník. Při útoku zemřelo 32 lidí

Nejméně 32 lidí zemřelo při sobotním sebevražedném útoku v iráckém Bagdádu. Atentát byl zaměřený na tamní šíitskou komunitu. Při útoku bylo zraněno více než šedesát lidí. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atentátník se odpálil na přeplněném trhu ve čtvrti al-Shaab.

Atentátník se odpálil na přeplněném trhu ve čtvrti al-Shaab. | Zdroj: Reuters

Výbuch se odehrál během smutečních obřadů, které si připomínají zavraždění Husajna, vnuka proroka Mohameda. Pietní akce se každoročně zúčastní mnoho šíitských poutníků.

Podle BBC se bojovník Islámského státu na místě odpálil během oběda, kdy bylo v ulicích hlavního města nejvíce lidí. Radikální organizace k útoku skrze sociální síť Telegram uvedla, že za něj může ona. Dále upřesnila, že sobotní útok se odehrál v bagdádské čtvrti Shaab.

K útoku využívají náboženské poutě

Sunnitští radikálové ke svým útokům už dříve využili šíitské náboženské poutě jako cíle pro své útoky. Bombovými útoky navíc mohou způsobovat ztráty ve velkém měřítku.

V červnu v bagdádském městském centru například odpálili automobil naložený výbušninami. Radikální čin se všeobecně považuje za nejsmrtelnější bombový útok v Iráku od roku 2007.

Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme