V Bagdádu vyhlásili zákaz vycházení, demonstranti se střetli s vojáky

Irácká armáda vyhlásila v Bagdádu zákaz vycházení, platný až do odvolání. Protivládní demonstranti dnes v metropoli vtrhli do ostře střežené takzvané zelené zóny, kde se nacházejí vládní úřady a velvyslanectví některých států. Stalo se tak již podruhé za méně než měsíc, uvedla agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti v Bagdádu vtrhli do ostře střežené zelené zóny

Demonstranti v Bagdádu vtrhli do ostře střežené zelené zóny | Zdroj: ČTK

Při střetech s bezpečnostními složkami, které použily slzný plyn i střelbu ostrými náboji, utrpěly podle svědků zranění desítky lidí.

Mezi demonstranty byli stoupenci vlivného šíitského duchovního Muktady Sadra i lidé z dalších skupin, kteří jsou nespokojeni s politikou současné irácké vlády. Kabinet prezidenta Hajdara Abádího podle nich selhává, neprovádí reformy a rovněž není schopen zajistit bezpečnost obyvatel.

Demonstranti směřovali k budově parlamentu a úřadu premiéra. Reportér agentury AP popsal, že viděl několik zraněných lidí, jeden z demonstrantů měl střelnou ránu na hlavě.

Sadrovi příznivci svými protesty vymáhají personální změny ve vládě, což má pomoci vyřešit korupci a zahájit potřebné reformy. Abádí nový kabinet navrhl, ale parlament ho zatím neschválil.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme