V egyptské Alexandrii na Nový rok vyhazují z oken staré nádobí

Silvestrovské oslavy vypadají na celém světě podobně, v každé zemi se s nimi však pojí jiné speciální rituály, stejně jako třeba o Vánocích. Například v egyptské Alexandrii lidé po vzoru řeckých přistěhovalců vyhazují z oken staré věci a nádobí, aby se tak symbolicky zbavili všeho špatného z uplynulého roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nerezové hrnce, nádobí

Nerezové hrnce, nádobí | Foto: Fotobanka stock.xchng

O Alexandrii se v Egyptě říká, že v ní jako v jediném egyptském městě mají silvestrovské oslavy „šťávu“.

V Alexandrii, která leží u Středozemního moře, je asi 15 kilometrů dlouhé nábřeží, a právě to se má o půlnoci zaplnit slavícími lidmi a pyrotechnikou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oslavy příchodu Nového roku v Egyptě přiblížil z Alexandrie blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

V Alexandrii navíc žila velice silná komunita Řeků, a to až do 50. let minulého století, kdy egyptský prezident Násir znárodnil spoustě cizinců majetek.

Řekové v Alexandrii zanechali dědictví v podobě zvyku vyhazovat o silvestrovské půlnoci z oken staré věci a nádobí, čímž se symbolicky zbavují všeho starého a špatného z minulého roku.

Alkohol není tabu

Jinak ale silvestrovské oslavy nejsou v Egyptě úplně typické a většině chudších lidí, především na venkově, nic neříkají. Islám navíc výslovně zakazuje konzumaci alkoholu.

OBRAZEM: Svět vítá Nový rok, tradiční ohňostroj v Sydney sledoval milion lidí

Číst článek

I do Egypta však pronikají západní zvyky stále silněji a například větší hotely v Káhiře i v Alexandrii pořádají silvestrovské veselice, ať už soukromé, nebo za poplatek veřejné, kde se popíjí i alkohol, takže bohatší lidé si užívají oslavy příchodu Nového roku podobně jako Evropané.

Bujaré veselí nebude

Do Egypta jezdí za oslavami Nového roku také turisté. Evropané totiž mají převážně volno a počasí u Rudého moře v prosinci a lednu umožňuje koupání.

Už několik let je ale kvůli politické situaci v zemi turistika slabší. V posledních letech navíc jezdili do Egypta převážně Rusové, jenže kvůli krizi rublu zájem opadá, a proto ani oslavy v přímořských letoviscích nebudou tak bujaré jako dříve.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme