V Izraeli se jedná o nové vládě, prezident pověří jejím sestavením Netanjahua

Izraelský prezident Reuven Rivlin jedná s politickými stranami o nové vládě. Sestavením vlády pověří Benjamina Netanjahua, vůdce strany Likud, která v úterních parlamentních volbách získala nejvyšší počet hlasů. Prezident se zároveň netají přáním, aby vznikla nová vláda národní jednoty. V ní by pak mohl zasednout jak pravicový Likud, tak i levicový Sionistický svaz. Takové uspořádání ale není příliš pravděpodobné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Netanjahuovi se nepodařilo posílit pravici, jak si přál, protože levice i centristé z voleb vyšli silnější než dříve

Netanjahuovi se nepodařilo posílit pravici, jak si přál, protože levice i centristé z voleb vyšli silnější než dříve | Foto: Ariel Schalit | Zdroj: ČTK

Když se v úterý po uzavření volebních místností objevily předběžné výsledky, měl pravicový Likud a levicový Sionistický svaz zhruba stejné výsledky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání o nové izraelské vládě informuje z Tel Avivu zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Tehdy se skutečně zdála pravděpodobná varianta, že se alespoň pokusí někdo sestavit širokou levo-pravou koalici. Jak se ale výsledky zpřesňovaly, ukázalo se, že Likud před levicí znatelně vede.

Přestože si prezident Reuven Rivlin přeje, aby vznikla vláda národní jednoty, povolební kalkulace vychází jasně ve prospěch pravicových stran. Ty budou schopné sestavit vládu samy a nebudou k tomu žádného koaličního partnera z levice potřebovat.

Pravicová koalice může získat většinu

Stranou, která mohla sehrát roli pomyslného jazýčku na vahách, bylo uskupení Kulanu exministra Moše Kachlona. Ten loni z Likudu odešel a založil si vlastní stranu. Svou předvolební kampaň postavil na zásadním ekonomickém problému, kterým je nedostupnost bydlení v Izraeli především pro mladé lidi.

Strana Kulanu získala v Knesetu 10 křesel. Už po vyhlášení výsledků bylo zřejmé, že se dohodne právě s Likudem. Nebylo to ale zadarmo, Moše Kachlon požadoval křeslo ministra financí v budoucí vládě – to mu ale Netanjahu zřejmě nabídne.

Likud získal 30 křesel a celkem jistě se dohodne s tradičním spojencem, stranou Židovský domov Naftalije Beneta. Dá se počítat s tím, že je s 10 křesly podpoří i strana Kulanu. Tradičními spojenci pravice jsou také náboženské strany Šas a Sjednocený judaismus tóry.

Celkem mají tyto strany dohromady přes 60 křesel, což stačí na to, aby ve 120členném Knesetu získali pro vládu podporu.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme