V izraelské vládě došlo k roztržce kvůli jednání s Turky

V izraelské vládní koalici došlo k roztržce kvůli utajovaným diplomatickým rozhovorům s Tureckem. Tradičně korektní vztahy židovského státu s Ankarou se zhoršily před měsícem po krvavém zásahu izraelského komanda na turecké lodi s propalestinskými aktivisty mířícími do Gazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JOSEPH BIDEN, BENJAMIN NETANJAHU

JOSEPH BIDEN, BENJAMIN NETANJAHU | Zdroj: ČTK

Získat zpět důvěru hodnotného izraelského spojence se podle všeho snažil při setkání se šéfem turecké izraelský ministr Ben Eliezer. Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman ale netušil, že má k takovému setkání na území Švýcarska dojít.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tajné turecko-izraelské schůzce mluvil v Odpoledním Radiožurnálu zahraničněpolitický analytik ČRo Milan Slezák.

Pobouřený ministr se nechal slyšet, že incident ohrožuje důvěru mezi ním a premiérem Benjaminem Netanjahuem. Premiér svedl skutečnost, že Lieberman o schůzce s Turky včas nevěděl, na technické problémy.

Podle zahraničněpolitického analytika ČRo Milana Slezáka ale politici museli Liebermana obejít. „Protože Lieberman je kontroverzní postavou nejen v Izraeli ale i na mezinárodní scéně už jenom proto, že mívá některé, abych to řekl slušně, velmi neotřelé nápady,“ okomentoval situaci Slezák.

Ministr průmyslu za levicovou Stranu práce Ben Eliezer usiloval o nápravu pošramocených vztahů s Tureckem záhy po incidentu na propalestinské flotile a požadoval také jeho mezinárodní prošetření.

Jan Prokeš, Lenka Rafaelová, Michaela van Erne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme