V Kábulu začala největší konference za posledních 30 let

Afghánistán chce převzít více zodpovědnosti za další vývoj v zemi. Do Kábulu se proto sjeli zástupci více než sedmdesáti zemí a organizací, aby jednali na největší konferenci za posledních třicet let v této zemi. Mezinárodní síly i místní armáda v obavě před teroristickými útoky hermeticky uzavřely hlavní město. Kábul je tak dnes nejstřeženějším městem na světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příchod k Baburským zahradám

Příchod k Baburským zahradám | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Ulice plné aut, náklaďáků a kol jsou teď prázdné. Žádná vozidla kromě policie, mezinárodních jednotek a účastníků konference nesmějí vjet do města. Už od pondělního rána policie Kábul nepřetržitě střeží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf mise v Afghánistánu humanitární organizace Člověk v tísni Jan Štěpán

Na konferenci vystoupí například americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová nebo generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Afghánský prezident Hamíd Karzáí je požádá, aby zvýšili pomoc jeho zemi a zároveň mu předali více kontroly nad tímto finančním veletokem. Dalších 13 miliard dolarů by mělo totiž podpořit hospodářský růst a zvýšit bezpečnost. Řečeno exaktním jazykem: obě tyto veličiny mají zatím nulovou hodnotu, a tak není jisté, jestli donátorské země na tyto návrhy přistoupí.

Boj s korupcí

Karzáí slibuje posílení kontroly nad financemi, boj s úplatkářstvím a korupcí. Analytici jsou ale skeptičtí. Navzdory slibům se dosud afghánské vládě nepodařilo zlepšit ani bezpečnost, ani boj s korupcí. Rozhodující bude ovšem stanovisko Spojených států, které dnes Afghánistán z velké části financují a vojensky spravují.

„Existují významné ukazatele pokroku, nepřicházejí ale rychle jak pro Afghánce, tak pro mezinárodní společenství. Jsme notoricky netrpěliví lidé. Tato konference bude z velké části taková inventura. Všichni se posadíme u jednoho stolu, poslechneme si posudek a plány afghánské vlády a otevřeme debatu o případných pochybách,“ uvedla v rozhovoru pro BBC Hillary Clintonová.

Jak řekl šéf mise v Afghánistánu humanitární organizace Člověk v tísni Jan Štěpán, v současné době jde až 80 procent peněz ze zahraničí mimo kontrolu afghánské vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý český velvyslanec v Afghánistánu a Pákistánu Petr Přibík

„Ta tak nemůže určovat priority, jak tyto peníze používat. A protože nemá žádné vlastní zdroje, má problém naplňovat cíle, které si stanovuje,“ řekl Štěpán. Současně potvrdil, že korupce je v Afghánistánu obrovským problémem.

„Jednotliví lidé na ministerstvech chtějí peníze například za to, že vám dají razítko, abyste mohl vybudovat školu nebo postavit cestu. Spousta peněz jde zvláště v odlehlých oblastech také jako platba za takzvanou ochranu,“ uvedl Štěpán.

Těsně před konferencí se objevila kritika ze strany tamní vlády, že peníze investované v Afghánistánu nepřinášejí očekávané výsledky.

Podle bývalého českého velvyslance v Afghánistánu a Pákistánu Petra Přibíka vedou v některých místech nové projekty naopak k nové nezaměstnanosti tím, že ničí tradiční způsoby obživy Afghánců. „Je třeba se nejprve ptát domácího obyvatelstva, co je potřeba,“ uvedl Přibík.

Martin Dorazín, Igor Maňour, Silvie Třeslínová, Eva Presová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme