V Káhiře se Palestinci k jednání s Izraelem nepřiblížili

Káhira se stala centrem blízkovýchodní i světové politiky. Nezávisle na sobě tam odcestovali izraelský premiér Benjamin Netanjahu, palestinský prezident Mahmúd Abbás a americký emisar Georgie Mitchell. Odděleně jednali se šéfem Ligy arabských států Amrem Músou nebo s prezidentem hostitelské země Husním Mubarakem, ale jednání o možnostech izraelsko-palestinských mírových rozhovorů nic nového nepřinesla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás | Foto: Marián Vojtek

Politici potvrdili dosavadní pozice svých stran, které jsou však neslučitelné. Izrael, potažmo USA, podporují vznik přímých mírových jednání mezi Izraelem a Palestinci. Tedy aby skončila dosavadní fáze, která má trvat čtyři měsíce, během níž se mezi Izraelci a Palestinci pohybují američtí vyjednavači.

Izrael říká, že je třeba začít nová jednání mezi oběma stranami. Naproti tomu Palestinci a arabský blok to odmítají s tím, že požadují různé záruky a říkají, že ještě není zralá doba k automatickému zahájení přímých rozhovorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhovorech v Káhiře mluvil na Rádiu Česko Břetislav Tureček

Palestinci mají poměrně konkrétní argumenty. Shrnul je palestinský prezident Abbás v rozhovoru pro jordánský tisk. Prý potřebuje záruky, že Izrael bude brát jako výchozí pozici to, že budoucí palestinský stát vznikne na územích, která Izrael okupuje od 1967, tzn. že hranice budou v podstatě stejné jako v červnu 1967 s tím, že je možná výměna některých území.

Palestinci také dlouhodobě tvrdí, že není možné, aby Izrael dál stavěl osady na okupovaných územích a ve stejné chvíli mluvil o míru. Říkají, že si Netanjahu musí vybrat. Buď mír, nebo osady.

Egypťané prý chtějí nahradit Američany

Požadavky Palestinců jsou tedy vlastně předběžnými podmínkami. Palestinci říkají, že „neskočí Izraelcům na špek“, aby se sice jednalo u jednoho stolu, ale bez výsledku v dohledné době. Trvají na tom, že věci pro ně citlivé, jako otázka budoucích hranic, uprchlíků a židovských osad, vytvářejí podmínky předem.

Izraelci zase říkají, že tyto věci mají teprve vzejít z jednání. Pokud by se dohodly předem, nebylo by pak už o čem jednat. Předběžné podmínky ale v určitých dobách používali také Izraelci před tím, než v minulosti začali s Palestinci jednat.

V blízkovýchodním tisku se také objevují komentáře, že se Egypťané trochu snaží převzít zprostředkovatelskou roli od Američanů.

Nahrává tomu skutečnost, že nepřímé rozhovory pod dozorem Mitchella, které prosadil americký prezident Barack Obama, zatím od května vůbec nic nepřinesly a je dost možné do září ani nic nepřinesou. Za této situace se zdá, že Káhira chce toto vakuum využít a přijít s vlastní iniciativou.

Břetislav Tureček, Karolína Koubová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme