V Libyi osvobodili dva bangladéšské rukojmí z Ghaní, Čech je stále v zajetí

Ze zajetí v Libyi se dostali dva občané Bangladéše. Uneseni byli 6. března ve skupině devíti zaměstnanců ropného pole Ghaní. Jedním z unesených je český občan. O propuštění dvou rukojmích dnes informovalo bangladéšské ministerstvo zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka Libye

vlajka Libye | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Oba muži jsou na svobodě od úterního večera a přes noc byli v nemocnici v libyjské pobřežní Syrtě.

Mezi zbylými rukojmími jsou čtyři Filipínci, Ghaňan, Rakušan a Čech. Rakousko tvrdí, že se k únosu ještě žádná skupina nepřihlásila a neexistuje ani požadavek na výkupné. Manila ale únos přičítá Islámskému státu a k tomu se přiklání také Praha.

„Vítáme, že část unesených byla propuštěna. Jsme samozřejmě v úzké koordinaci se zahraničními partnery. Dále vyvíjíme maximální úsilí, aby byli propuštěni i zbývající unesení. V tuto chvíli však nemůžeme poskytnout žádné nové, ověřené informace o stavu českého občana, a ani o průběhu pátrací operace,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Cizinci pracovali pro rakouskou společnost VAOS (Value Added Oilfield Services), která se zabývá zajišťováním zázemí ropnému sektoru v Libyi.

O situaci v Libyi se jedná v Maroku

V zemi panuje chaos od revolučního roku 2011. Po svržení Muammara Kaddáfího se nepodařilo vybudovat funkční státní instituce a zemi mají v rukou soupeřící milice, dva kabinety a dva parlamenty.

Pro cizince je situace mimořádně nebezpečná, takže většina států zavřela svá velvyslanectví a evakuovala jejich personál. V posledních týdnech se islámští radikálové zaměřili na ropná pole, odkud na doporučení libyjské vlády většina společností evakuovala své zaměstnance.

V Maroku se konají pod záštitou OSN diplomatická jednání, jejichž cílem je vytvořit libyjskou vládu národní jednoty a dohodnout se na trvalém příměří.

ČTK, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme