V masových hrobech na východě Sýrie objevili vesničané více než 200 těl

Na východě Sýrie, v provincii Dajr az-Zaur, odkryli místní obyvatelé masové hroby s ostatky nejméně 230 lidí. V této oblasti bojuje radikální hnutí Islámský stát proti jiným ozbrojeným skupinám i proti syrským vládním jednotkám. Podle syrských aktivistů, kteří boje v zemi dokumentují, masakr spáchali zřejmě právě bojovníci Islámského státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odhaduje se, že Iráčané budou s Islámským státem bojovat ještě roky

Odhaduje se, že Iráčané budou s Islámským státem bojovat ještě roky | Zdroj: Reuters

Už od léta přicházejí nepotvrzené zprávy o tom, že v okolí města Dajr az-Zór ve stejnojmenné provincii došlo v srpnu k velkému masakru.

Podle dostupných poznatků to vypadá, že ho spáchali bojovníci Islámského státu, když se snažili ovládnout místní ropná naleziště.

Oběťmi jsou zřejmě příslušníci kmene Šuajtát, kteří se postupu radikálního hnutí snažili zabránit. Muž, kterému se tehdy podařilo uprchnout, popisoval, jak v ulicích visely hlavy popravených.

Přehrát

00:00 / 00:00

Masové hroby na východě Sýrie ukrývaly více než 200 těl. Podrobnosti zjišťoval blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

„Na tomto případě je vidět, že popravy, které Islámský stát dělá, nejsou ani tak z ideologických, jako spíše z politických důvodů, protože tento kmen je sunnitský, čili vyznává stejný proud islámu jako Islámský stát, a popravy jsou tedy spíše skutečně pro výstrahu,“ upozorňuje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Oblast v okolí Dajr az-Zór pravděpodobně stále zůstává pod kontrolou Islámského státu. Jeho vůdce Abú Bakr Bagdádí, který se nechává nazývat chalífa, povolil začátkem listopadu příslušníkům kmene Šuajtát, aby se vrátili do svých domovů.

Dal jim ovšem podmínku, že musejí odevzdat veškeré zbraně, nesmějí se shromažďovat a musejí nahlásit každého odpadlíka od ideologie Islámského státu. Hromadný hrob v poušti teď objevili právě lidé z kmene Šuajtát, kteří se rozhodli vrátit.

Britská policie zastavila na ranveji letadlo s 15letou dívkou, která se chtěla přidat k IS

Číst článek

V Sýrii drží Islámský stát stále své pozice. Irácká území, která radikální islamisté obsadili během léta, se ovšem postupně daří získávat zpět. Včera zahájili iráčtí Kurdové dlouho očekávanou ofenzivu v oblasti Sindžár. V horách se tam pořád skrývají stovky jezídů.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme