Do Mekky přijely na tradiční pouť přes dva miliony muslimů

Muslimští poutníci v Mekce začínají několikadenní obřady posvátné pouti Hadždž. Více než dva miliony lidí z celého světa přiletěly do Saúdské Arábie už v minulých dnech. Dnes se přesunou na planinu Mina, kde je pro ně připraveno sto tisíc klimatizovaných stanů postavených z nehořlavého materiálu. Tady stráví celý den a noc modlitbami a odpočinkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S poutníky se přicházejí loučit celé rodiny

S poutníky se přicházejí loučit celé rodiny | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Poutníci odlétali v minulých dnech do Saúdské Arábie ze stovek světových letišť. Na káhirském letišti se jeden z terminálů nazývá sezonní a je určený výhradně pro odlety na muslimskou pouť do Mekky. Na tabuli destinací svítí jen Džidda a Medína.

„Jedu na pouť s manželkou. Je to nepředstavitelný pocit. Jedeme do země, kde žil náš Prorok,“ říká před letištní budovou Mungid Abd al-Hakím, starší muž, oblečený ve dvou kusech bílé nesešité látky. Říká se jí ihrám a je to předpisový oděv muslimských poutníků. Jednou je v něm uloží do rakve.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na káhirském natáčel s egyptskými účastníky poutě do Mekky blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Je to pocit naprostého štěstí. A když se člověk pak z pouti vrátí, cítí se, jako by se znovu narodil. Všechny jeho hříchy jakoby se smyly,“ říká Mungid a z jeho tváře vyzařují blahé pocity.

Do letoška řídil jednu menší továrnu. Teď už je ale v důchodu a těšil se na něj mimo jiné právě proto, že si konečně dopřeje cestu do Mekky.

Mungid nemá strach, že by během pouti nevěděl, co má dělat nebo kam má jít. „Jedeme v rámci oficiální egyptské skupiny. Průvodci nám tam řeknou, co a jak. A podle toho, co jsme slyšeli, se opravdu můžeme těšit.“

„V Miná jsou krásné klimatizované stany, přepravovat nás budou luxusní autobusy loňské či letošní výroby, bude to pěkné,“ těší se Mungid. Za měsíční pobyt v Mekce spojený s poutí zaplatil 80 tisíc korun za osobu.

Před terminálem se se svými poutníky loučí často desítky příbuzných. Přijíždějí je doprovodit i ze vzdálených egyptských měst. Ženy před vchodem do odbavovací budovy vesele trylkují na přání šťastné cesty. Odjezd na pouť do Mekky je tady pro každého velkou životní událostí.

Pár poutníků se vydává z Káhiry do Mekky, muž je oblečený v poutnickém ihrámu | Foto: Štěpán Macháček

„Tohle je moje sestřenice, tohle sestra manželky, její muž, dále tu jsou mí bratři, synové, synovec a bratranec, prostě celá rodina,“ směje se Sámí Abú Zejd Chalíl z vesnice v nilské deltě. Také on jede na pouť se svou ženou.

Cesta do Mekky je ale pro každého doslova sázkou do loterie, Saúdská Arábie totiž vydává pro každou zemi jen omezený počet poutních víz.

„Musíte nejdřív vyplnit formulář. Pak se losuje, a když se objevíte na seznamu vybraných, máte vyhráno. O průběh vaší cesty se už postarají úřady,“ říká spokojeně Sámí a pomalu odchází se ženou do odletové haly.

Pouť do Mekky | Foto: ČTK

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme